• Почетна
  • СПОРТ
  • Дејвис куп, финале: 1-1 после првог дана (ток оба меча)
Прочитај ми чланак

Дејвис куп, финале: 1-1 после првог дана (ток оба меча)

0

TENIS-DEJVIS KUP

После првог дана финалног дуела Дејвис купа између Србије и Чешке у Комбанк арени резултат је изједначен – 1:1.

Вођство Србији донео је Новак Ђоковић који је у првом мечу савладао Радека Штепанека са 7:5, 6:1, 6:4.

Изједначио је у другом дуелу Томаш Бердих који је такође после три сета савладао Душана Лајовића резултатом 6:3, 6:4, 6:3.

У суботу је на програму меч дублова, а у недељу се играју преостала два сингла. До победе и титуле доћи ће тим који први оствари три победе.

Новак је након стартне победе изјавио да ће, уколико буде било потребно, играти и дубл у суботу.
Лајовић добар, али Бердих је бољи

Бердих је у дуел са Лајовићем ушао као огроман фаворит, али српски тенисер је почео прилично добро најважнији дуел у досадашњој каријери. Добио је прва два сервис гема и показао ривалу да се неће предати без велике борбе.

Млади српски тенисер игхрао је фантастично све до седмофг гема када је на сервис Бердиха имао 0:30. Од тог тренутка чешки тенисер је знатно подиграо ниво игре, ушао је у озбиљну серију и добивши три везана гема осигурао је први сет – 6:3.

Други сет Лајовић је такође добро почео, али је као и у првом пао након пропуштене прилике. Поново је стигао до 0:30 на сервис Бердиха, али је Чех поново добио четири везана поена, а затим и искористивши другу шансу направио брејк за 3:2.

Ту је практично био и крај другог сета. Српски тенисер добио је преостале сервис гемове, али није успео озбиљније да угрози сервис Чеха, па је Бердих после сат и 13 минута повео са 2-0 (6:4).

Већ на старту трећег сета Бердих је направио нови брејк и себи знатно олакшао посао у наставку. Лајовић је играо сасвим солидно, поново је током трећег сета имао неколико пута 0:30 и прилику на сервис ривала, али Бердих је квалитетом и искуством успевао да се извуче из тих ситуација.

До краја меча Лајовић је наставио да игра најбоље што може, играо је изнад очекивања али ипак није могао ни до брејка. Бердих је у деветом гему трећег сета окончао меч направивши још један брејк – 6:3 и 3-0 после сат и 54 минута.
Ђоковић у три сета за 1-0

Новак је, као што се и очекивало, кренуо са много самопоуздања након сјајних издања протеклих месеци. Добио је прва три сервис гема изгубивши само један поен. На другој страни, Чех је изгубио четири поена у уводна два сервис гема, али је ипак успео да их добије.

Ипак, у шестом гему Новак је стигао до првих шанси за брејк. Имао је три везане добивши седам поена у низу, а након што је Чех успео да добрим сервисом неутралише прву, код друге је избацио слајс у аут и Ђоковић је стекао прво осетно вођство – 4:2.

Потпуно неочекивано, већ у наредном гему Штепанек је одиграо неколико одличних поена и стигао је до 15:40 и две брејк шансе. У оба случаја Ђоковић је сервис винерима стигао до поена, али је након тога лаган волеј избацио у аут и препустио још једну шансу Чеху. Ипак, поново је након дугог поена Новак успео да се одржи у гему и на крају је ипак потврдио брејк за 5:2.

Штепанек је након шестог гема у којем је изгубио сервис заиграо знатно боље. Након пропуштених шанси у седмом гему, добио је свој сервис гем без изгубљеног поена, а затим се у деветом изборио за још три везане брејк лопте. Овофга пута Ђоковић није успео да се извуче и Штепанек је вратио брејк за 5:4.

Серија Штепанека који је добио осам од девет одграних поена разбудила је Ђоковића који је у десетом гему пропустио нову прилику да реши сет у своју корист и то не својом кривицу. Имао је Ђоковић 0:30 и други сервис Чеха, али је публика у арени засметала Штепанеку па му је судија Енрик Молина доделио први сервис. Штепанек је то искористио, добио је четири везана поена и изједначио на 5:5.

Ипак, у финишу сета Новак је подигао коцентрацију на максималан ниво. Добио је 11. гем без већих проблема, а затим је направивши нови брејк окончао и сет у своју корист – 7:5.

Иако се очекивало можда да Штепанек попусти мало након неизвесног првог сета који је изгубио, то се није догодило. Наставио је Чах да игра без дилеме свој најбољи тенис у 2013. години и у трећем гему дошао је до још три шансе за брејк. Новак је поново успео да се извуче из тешке ситуације и поведе са 2:1.

Већ у наредном гему Ђоковић је казнио Штепанека за пропуштене шансе. Изборио се за три везане брејк лопте и већ прву искористио – 3:1.

Ђоковић је тек брејком у другом сету донекле сломио отпор ривала који је почео све више да греши и најосновније ударце, па је Ђоковић лако дошао до још једног брејка и практично другог сета (5:1). То је улинио већ у наредном гему и после сат и 28 минута дошао је на сет од победе – 6:1.

Након што је добио прва два сета у трећем није било дилеме, иако је Штепанек поново подигао ниво своје игре. До деветог гема играло се без брејк лопте, а онда је Ђоковић у најбољем тренутку подиграо свој ниво, направио је брејк, а затим га потврдио за 6:4 и 1-0 у победама.

(Б92)