• Почетна
  • СПОРТ
  • Чаролија, антибиотик и Платини: Ко су „Лудогорци“, потенцијални ривали Партизана?
Прочитај ми чланак

Чаролија, антибиотик и Платини: Ко су „Лудогорци“, потенцијални ривали Партизана?

0

ludogorec(Блиц)

Североисток Бугарске. Град Разград. Место у коме је 2009. године тим Лудогореца играо у аматерском такмичењу. Четири године касније Лудогорец представља импозантну фудбалску причу са Балкана. Ону која би могла да помрси планове Партизана.

Чудесан пут овог клуба ка европској елити, на коме би могао да се сретне са српским прваком ако Бугари елиминишу Слован, а београдски црно-бели екипу Ширака, почео је прилично давно. Одмах после Другог светског рата оформљен је клуб под именом који смо споменули, а потом су почеле промене. У једном тренутку, Лудогорец се уопште није звао тако него – Антиобиотик.

Добро, нама то сада звучи помало смешно, али прича у коју се овај клуб развио није ни најмање смешна. Године 2001. Разград је добио нову фудбалску екипу. Лудогорије, како се звала, спојила се недуго затим са славним претходником, одабрала његово име и кренула да крчи пут ка слави. Прелазак из треће, аматерске лиге, у другу, привукао је локалног бизнисмена Кирила Домушчијева. А онда је почео процват.

Домушчјев је одмах уложио силан новац за бугарске, а рекли бисмо и за балканске прилике, довевши бившег играча Стразбура Емила Гаргорова, француског дефанзивца Александреа Бартеа, Португалског штопера Витињу, три бугарска репрезентативца, Генчева, Стојанова и Ђакова, као и бразилског плејмејкера Марселиња. На нови успех није морало дуго да се чека.

Скок из треће у другу лигу био је само први те врсте. Наредне сезоне су дошли у прву, а одмах освојили титулу. И, заиграли у прошлогодишњим квалификацијама за Лигу шампиона. Против загребачког Динама су одиграли 1:1 на свом терену, а тријумф им је измакао у судијској надокнади времена, и то због гола Анте Рукавине.

Драме је било на претек у реваншу. Деведесет минута игре је прошло, 2:2 је било на семафору, Лудогорецу се смешио пролазак даље због већег броја голова у гостима. Немачки судија Феликс Звајер је најавио пет минута надокнаде, али се играло осам. И баш у осмом, Домагој Вида је постигао гол за Динамо. Сан Лудогореца је срушен. Истина, само привремено.

Освојена је потом још једна титула. У другој сезони у елити – друга. Са Србином Иваном Чворовићем на голу, играчем који је прихватио позив да заигра за Бугарску, са четворицом Бразилаца који смеју да играју као домаћи играчи због, такође, двојног држављанства (један од њих се зове Мишел Платини), са осам држављана ЕУ (Финац Мантајла, Француз Барте, Холанђанин Бургзорг, Португалци Еспињо и Витиња, Румун Моћи, Шпанац Абало и Словенац Безјак), Лудогорец је овог лета поново кренуо ка Лиги шампиона.

У првом мечу са Слованом изгубио је са 2:1, иако је имао вођство и играча више. Преброди ли реванш како жели, а учини ли то и Партизан после 1:1 у Јерменији, следе више него занимљиви дуели српског и бугарског првака. У Разграду се надају новој чаролији. А чему се надате ви?