• Почетна
  • СПОРТ
  • Београдски маратон: Тријумф Оливере Јевтић и Кенијца Киплагата
Прочитај ми чланак

Београдски маратон: Тријумф Оливере Јевтић и Кенијца Киплагата

0

olivera

(Телеграф.рс)
Најбоља српска атлетичарка Оливера Јевтић победница је 26. Београдског маратона у женској конкуренцији.

Она је стазу од 42.195 метара претрчала у времену 2:36,09 сата. У мушкој конкуренцији трујумфовао је кенијски атлетичар Едвин Киплагат Китум са резултатом 2:19,33 сата.

Друго и треће место припало је његовим земљацима – Елиуд Кибет Кируи (2:24,40) био је други, а трећи Бојаш Мајака са временом 2:30,42.

Највећи атлетски догађај у Србији “Београдски маратон” одржава се 26. пут, а ове године оборио је рекорд по броју учесника у маратону и полумаратону, јер је пријављен рекордни број елитних тркача, њих више од 2.600 из 40 земаља.

Осим тога процењује се да је на маратону и трци задовољства на пет километара укупно трчало више од 20.000 људи, рекреативаца атлетичара из целе Србије

Знак за старт дао је најбољи атлетичар 20. века Американац Карл Луис, који је по трећи пут промотер Београдског маратона, а који је јуче стигао у Београд, где га је примио премијер Ивица Дачић.

Луис је маратон отворио заједно са премијером Дачићем, председником маратона Сашом Ðорђевићем и шефом делегације Европске уније Венсаном Дежером, који ће, како је рекао, ”учествовати на маратону како би промовисао вредности спорта”.

Дежер је, осврћући се на трагедију на Бостонском маратону, рекао да ће се ”трчањем најбоље борити против насиља”.

Фото: Телеграф
Представница Уницефа у Србији Весна Савић Ðукић нагласила је да је Београдски маратон одлична прилика “да се заједничким снагама каже ”не” насиљу”. Она је позвала родитеље, децу и школе да масовно дођу на маратон.

Маратон ће бити и прилика да се први пут промовише пројекат “Матуранти маратонци”.

Према речима професора физичког васпитања Земунске гимназије Саше Порубског, реализација наведеног пројекта је “мисија ширења идеологије здравог начина живота”. Биће организована и трка за децу оболелу од рака.

Председник Удружења родитеља за децу оболелу од рака “Нурдор” Тодор Манчић истакао је да је главни циљ трке прикупљање средстава за куповину светлосног микроскопа неопходног за рану дијагностику.