• Почетна
  • СПОРТ
  • Белгија опет боља од Србије, „орлове“ само чудо води на Мондијал
Прочитај ми чланак

Белгија опет боља од Србије, „орлове“ само чудо води на Мондијал

0

349404_mdf52913_ig(Блиц)
Фудбалска репрезентација Србије готово да више нема шансе да се пласира на наредно Светско првенство после пораза од Белгије у Бриселу са 2:1 (1:0). „Орлови“ су остали на само седам освојених бодова из исто толико наступа, али због сензационалног пораза Хрватске, у Загребу од Шкотске, наши репрезентативци још увек могу да се уздају у чудо: све што треба да се деси је да они победе у наредна три меча, а да Хрвати изгубе своја три, па ће се тим Синише Михајловића пласирати у бараж – и то ако успе да оствари и бољу гол разлику од комшија. Али, уздати се у такав епилог било би неозбиљно. Баш као што је у овим квалификацијама, на моменте, и била „озбиљност“ нивоа фудбала који су приказали они од којих смо толико, толико очекивали.

Да има индивидуалног квалитета међу српским фудбалерима, има. Да има квалитетних играча који нису били у репрезентацији у овим квалификацијама, било је и тога. Селектор Синиша Михајловић је ипак одлучио да се држи строгих правила о томе ко може да игра за националну селекцију а ко не, па су без неких од најбољих играча у евро-фудбалу овог пролећа, попут Љајића и Матића, они одабрани – покушали да учине немогуће у Белгији. И, нису били лоши. Само, „није лоше“ није довољно за елитну сцену.

Са дебитантом Митровићем као јединим шпицем, двојицом задњих везних, Миливојевићем и Фејсом, те Бастом и Лазаром Марковићем на крилима, пробали су „орлови“ да изненаде великог фаворита који је у Београду тријумфовао са 3:0 и већ тада показао зашто важи за главног фаворита у овој квалификационој групи. Показали су то својим једноставним акцијама Белгијанци и у Бриселу, а управо им је једна таква, у 13. минуту, донела предност. Центаршут Вертонгена са леве ивице казненог простора пронашао је Де Брујнеа на даљој ивици петерца, одакле је он главом успео да матира Стојковића.

Имали су домаћи играчи, који су испрва наступили без звезде Челсија Едена Азара, још шанси, али су до одласка на предах боље ипак имали наши фудбалери. Но, ни шут Ивановића тик покрај стативе, после корнера, ни ударац Лазара Марковића са шест, седам метара, који је чудесно, „ухвативши“ лопту бутинама Алдервилдер зауставио на гол-линији, нису донели промену резултата.

 

Иако спорији од супарника, „орлови“ су успевали да прете голману Куртои, али је он све успевао да заустави, порадивши тако на додатном самопоуздању својих саиграча. А они су увелико славили, о чему је сведочило и штипкање резервиста на клупи, одакле нису ни гледали већи део меча, док су они на игралишту радили малтене шта су хтели нашој одбрани, када год би се озбиљно стуштили ка њој. Па опет, нису се предавали момци који су добили шансу, но колосалне прилике Марковића, труд Митровића и утрчавања Коларова и Басте, били су довољни само за уздахе, не и за погодак. А погодак који је Белгија дала за 2:0, ма колико био уз фаул Фелаинија над Ивановићем пре него што је, након корнера, у 59. минуту са три метра затресао мрежу „орлова“, само је показао немоћ у који је, у европским оквирима, доспео наш фудбал.

Момци на терену нису криви. Да су се трудили, јесу, итекако. Колико су могли, они су урадили и ни за кога од њих се не може рећи да је, као у нека стара времена, „имао радијус кретања попут подметача за чашу“. Далеко од тога, „километража“ је бла на завидном нивоу, борба за сваку лопту, такође, али овакав састав, једноставно, није могао више од оствареног.  

Утешни гол, и то из слободног ударца који је Коларов у 87. минуту извео у голманов угао и збунио до тада одличног Куртоу, био је праведна награда за уложени труд. Можда су „орлови“ у Бриселу заслужили и више од тога, али на крају им је остало само да се надају у чудо. Као што се и сви ми уздамо у чудо – да ће српски „фудбал“ коначно на светској сцени наступити без тих наводника.

 

Табела групе А:

1. Белгија 7 6 1 0 13:2 19 бодова
2. Хрватска 7 5 1 1 10:4 16
3. Србија 7 2 1 4 9:9 7
4. Велс 6 2 0 4 6 14:6
5. Шкотска 7 1 2 4:4 9:5
6. Македонија 6 1 1 4 3 7:4

 

С ким до краја квалификација играмо ми, а с ким Хрвати?

Србија до краја квалификација игра против Хрватске и Македоније (у Београду), а путује у Велс.

Хрватска игра кући са Белгијом, а гостује „орловима“ и Шкотима.

Да би прошла даље, Србија на крају квалификација мора да има бољу гол-разлику од Хрвата. Тренутно „орлови“ имају 9:9, а Хрвати 10:4.

Може чак и да се дође до сусрета Србија – Хрватска на неутралном терену, о чему више можете прочитати у Блицспорт.рс анализи која се налази овде.

 

Квалификације за Светско првенство 2014.
Србија – Белгија 2:1 (1:0)

Стрелци: Де Брујне у 13. минуту, а Фелаини у 59. за Белгију, Коларов у 87. за Србију
Брисел – Стадион: Краљ Бодуен; Гледалаца: 45.844 Судија: Стефан Ланој; Жути картони: Митровић, Бишевац (Србија)
Белгија: Куртоа, Алдервирелд, Ван Бујтен, Компани, Вертонген, Вицел, Де Брујне (од 82. Лукаку), Фелаини (од 71. Дембеле), Бентеке, Миралас (од 65. Азар), Чадли
Србија: Стојковић, Ивановић, Бишевац, Суботић, Коларов, Фејса, Миливојевић (од 69. Петровић), Тадић, Баста, Марковић, Митровић (од 69. Шћеповић)