Прочитај ми чланак

Балотели : „Швабија”:2:1

0

Италија је и даље непобеђена у сусретима са репрезентацијом Немачке на европским и светским првенствима. „Азури” су забележили и четврту победу над Немцима, на великим такмичењима, победивши вечерас „панцере” (2:0) 2:1.

Голове за Италију постигао је Марио Балотели у 20 и 36 минуту док је за  Немце почасни гол дао из пенала у 92 минуту Месил Озил.

Немачка је без пораза дошла до полуфинала поразивши најпре у својој „смрт” групи Португал 1:0, а затим и Холандију и Данску са 2:1. У четвртфиналу је лако изашла на крај са Грцима добивши их са 4:2.

Италија је међутим до полуфинала дошла уз само једну победу, у 3-ем колу победивши Републику Ирску са 2:0, док је у прва два кола играла нерешено 1:1, прво са светским прваком Шпанијом, а затим и са Хрватском. У четвртфиналу је са Енглеском опет ремизирала, са резултатом 0:0,  да би тек победом из пенала, 4:2, пласирала се у полуфинале Европског првенства.

Италија ће се у недељу у Кијеву у борби за трофеј састати са Шпанијом, актуелним европским и светским шампион, која је у среду после пенала била боља од Португалије 4:2. У 120 минута није било голова.

_________________________________________________________________________________________________________________

Прву шансу на утакмици имали су Немци после прекида у петом минуту. Крос је извео корнер, Хумелс је шутирао, али је Пирлодобро реаговао на гол линији.

Умало да Панцери поведу у 13. минуту. Кедира је сјајно пробио, асистирао је до Боатенга који је оштро центрирао. Буфон је реаговао, лопта је погодила једно дефанзивца Италије и завршила неколико центиметара поред стативе.

Минут касније Крос је јако и прецизно шутирао, али Буфон је још једном одлично реаговао.

Италија је прву прилику имала у 17. минуту. Рикардо Монтоливо је шутирао са 18 метара, гађао је десни угао гола Нојера, али голман Немачке је био на правом месту. У 18. минуту Касано је покушао изван казненог простора. И његов ударац укротио је Мануел Нојер.

Ипак, у 20. минуту морао је да извади лопту из мреже. Касано се ослободио Хумелса на левој страни, сјајно је центрирао, на правом месту је био Балотели који је главом закуцао лопту у гол Немаца!

Прву прилику за поравнање Панцери су имали у 25. минуту. Боатенг је центрирао, Гомез је тукао главом, али без већих проблема за голмана Италије. У 27. минуту Озил је опробао ударац са 20-так метара, али без већег успеха.

Ново узбуђење испред гола Италије виђено је у 34. минуту. Поново је Боатенг лепо прошао по десној страни и упутио лопту у шеснаестерац. Испред Подолског је реагова Балцарети и спречио Панцере да постигну гол.

У 35. минуту Касанао је фантастично упослио Монтолива, овај је био у прилици, али је непотребно покушао да дрибла па су Немци реаговали. Неколико секунди касније Кедира је тукао из велике удаљености, лопта је ишла у рашље, али је Буфон био на правом месту.

Као гром из ведра неба севнула је полуконтра Италије у 36. минуту. Монтоливо је прелепо упослио Балотелија, овај је страшно шутирао са 16 метара и погодио гол Нојера за вођство Азура – 2:0!

До краја првог дела игре није било већих узбуђења, иако су Немци покушали да смање предност, одбрана Азура је била непробојна.

Селектор Немачке, Јоаким Лев, већ на почетку другог полувремена увео је Ројса и Клосеа уместо Подолског и Гомеза. Ројс је већ после два минута запретио Буфонуса десне стране. Голман Италије поново је био сигуран.

У 49. минуту у доброј шанси нашао се Лам. После одличног дуплог паса ас Озилом капитен Немачке нашао се усамљен на 15-так метара, одлучио се да шутира из прве. Лопта је завршила изнад гола Италије.

Клосе је лепо прошао у 56. минуту и направио себи добру прилику, али Бонући је одлично реаговао и клизећим стартом избацио лопту у корнер.

Прва претња Италије по гол Немачке у другом полувремену виђена је у 60. минуту. Балотели је примио лопту на десној страни, избацио је Лама, уследио је ударац, али Нојер није морао да интервенише јер је лопта отишла поред гола.

Какав је голман Ђанлуиђи Буфон видели смо у 62. минуту. Ројсје добро извео слободан ударац са 20-так метара, али недовољно добро за искусног голмана Италије.

У 67. минуту Маркизио је имао прилику да постигне гол. Дијаманти га је добро упослио, везиста Италије је непрецизно шутирао са ивице казненог простора. Исти играч имао је још бољу шансу у 75. минут, али поново је био непрецизан, може се рећи и себичан, у одсутном тренутку.

Тони Крос је био у солидној прилици у 80. минуту, али је очајно захватио лопту на ивици шеснаестерца па је она завршила високо изнад гола Италије.

Затресла се мрежа Немачке у 82. минуту. Ипак, Ди Натале је из велике шансе успео да погодио само спољни део. Минут касније, Балцарети је погодио, али био је у офсајду.

У 85. минуту Ројс и Милер су одиграли дупли пас у казненом простору Италије, али у последњој секунди реаговао је Балцарети.

У другом минуту надокнаде Блацарети је играо руком, досуђен је пенал који је успешно извео Озил.

Остало су два минута наде за Панцере, покушали су,  али без успеха, па се Италија заслужено пласирала у финале.

(Д.П.З. – Спортски журнал)