• Почетна
  • СПОРТ
  • Армија навијача из Швајцарске ових дана не избија из новосадских кафана: Најбоље је српско пиво
Прочитај ми чланак

Армија навијача из Швајцарске ових дана не избија из новосадских кафана: Најбоље је српско пиво

0

svajcarci

Како се отворе врата кафане „Драгон“ поред „Спенса“ пролазници застају јер чују да се унутра ори песма на немачком и француском језику. Швајцарски навијачи су, наиме, изабрали овај локал за своју „базу“ и одатле просто не избијају.

Ту се „загревају“ од хладне кошаве, припремају за почетак тениских мечева, проводе паузе између два дуела, али и прослављају победе своје Дејвис куп репрезентације. Све укупно од два до четири сата пробде уз дрвене столове.

– Ево, ово је трећи пут да су данас дошли – прича нам љубазна конобарица Јелена. – Сваки пут наручују пет-шест тура пива. Али, још се није десило да су оставили бакшиш. Ни за мене, ни за колегу. Увек плате тачно у динар.

Тек, високо подигнута кригла у руци за „здравље Федерера“, па друга „за Вавринку“. И тако у круг. Радо су пристали да наздраве и за Србију, јер, како кажу, поштују земљу у коју су дошли као гости.

– Супер је у Србији, у Новом Саду – каже Ханс Јирген, средовечни уметник из Лозане. – Волим спорт, био сам некад тенисер, а сада сам навијач и са пријатељима, када се укаже прилика, редовно путујем да бодрим наше тенисере. Федекс је наравно наша звезда, Стан такође, и надамо се победи.

Навијачи из Швајцарске су, како Јирген потврђује, смештени по новосадским хотелима за које немају примедби и истичу да се сјајно проводе.

– Само преспавамо у хотелу, пре подне обилазимо град, а поподне смо уз наше тенисере. Видели смо неке од знаменитости, Петроварадинска тврђава је феноменална и јединствена. Чули смо за њу због „Егзита“. Наравно, посећујемо кафане, а већ имамо своју, „Драгон“ код „Спенса“ из које не излазимо.

Када у локал уђу момци обучени у црвено, већ се зна шта ће да наруче.

– Шљивовица је одлична. Надам се да је правилно изговарамо, није баш лака реч. А волимо и ваше пиво, и то „јелен“. Пробали смо и друга, али ово је најбоље. Рекли су нам и за роштиљ и ћевапе. Задовољни смо, нема шта. Планирамо да одемо и до Београда и видимо престоницу – додају фанови из земље Алпа.

МАРК РОЗЕ КОМЕНТАРИШЕ МЕЧЕВЕ

Из Швајцарске је у Нови Сад допутовало и 20 акредитованих новинара који извештавају за своје редакције, а међу њима је и Марк Розе, тенисер који је 1992. године на Олимпијским играма у Барселони освојио злато. Он је својевремено био и селектор у Дејвис купу, а сада је коментатор телевизијског канала.

(Вечерње новости)