Прочитај ми чланак

Ана саопштила одлуку: Готово је с тенисом!

0

Српска тенисерка Ана Ивановић саопштила је на свом Фејсбук профилу да завршава играчку каријеру.

ana-ivanovic-foto-reuters-1473164295-985515

Некадашња прва играчица света одлучила је да се повуче у 29. години због, пре свега, немогућности да се и даље такмичи на највишем нивоу.

Ивановићева је прошле сезоне одиграла свега 15 мечева због проблема са неколико различитих повреда, док је други део сезоне у потпуности пропустила.

Највећи успех остварила је 2008. када је освојила Ролан Гарос, поставши истовремено и прва играчица света. То звање задржала је 12 недеља, а освојила је укупно 15 WТА титула и зарадила 15.510.787 долара.

Анин успон у каријери почео је 2004. када је као јуниорка играла полуфинале Вимболона, а иако је изгубила, те сезоне везала је 26 узастопних победа на ИТФ турнирима и освојила четири турнира.

Ту 2004. почела је као 705, а завршила је као 97 играчица света.

Као сениорка, већ наредне године осваја први WТА турнир, када је у Канбери савладала Мелинду Цинк са 7:5, 6:1 и сезону завршила као 16. на планети.

Најблиставији тренутак у каријери јесте освајање Ролан Гароса 2008. године када је уједно постала и прва тенисерка света, а на том месту задржала се укупно 12 недеља.

Ипак, после тога уследио је велики пад у њеној игри, није успела да одржи континуитет, али се ипак 2014. вратила у сам врх, пошто је освојивши четири титуле дошла до петог места на свету.

Иако је већи део своје каријере провела међу двадесет најбољих остаје жал да није у правој мери показала и приказала свој огромни таленат.

За 13 година бављења тенисом освојила је укупно 15 титула, укључујући и турнир из Премијер Серије, док је са репрезентацијом Србије поражена у финалу Фед купа од репрезентације Чешке. Бранила је боје наше земље и на Олимпијским играма у Лондону и Рио де Жанеиру, док је за десет година сакупила 29 мечева и остварила 20 победа.