Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ ДАЛИ НОВИ НАДИМАК ЂОКОВИЋУ: Зову га „паук“

0
Фото: Фонет

Фото: Фонет

Амерички медији не престају да се баве најбољим тенисером света од освајања УС Опена

Новак Ђоковић је свакодневно у утицајним америчким медијима. Од освајања УС Опена, где је у финалу победио Роџера Федерера и дошао до 10. Грен слем титуле у каријери, баве се многим питањима везаним за најбољег српског тенисера.

Питају се зашто га публика не воли, иако ничим то није заслужио, шта је тајна његовог успеха, како је са трона свргао дотадашње краљеве престола – Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Спорт Илустрејтед је био посебно инспирисан у тексту посвећеном најбољем тенисеру света, у коме је битку Ђоковића, Федерера и Надала за тениски врх у последњих неколико година упоредио са једном од најпопуларнијих серија данашњице – Игра престола (Гаме оф Тхронес).

Новинар овог листа Новака је упоредио са ликом Вариса – главног лика серије у другој, трећој, четвртој, петој и шестој сезони. Он је уједно и најутицајнији, најлукавији и лик који је разноразним сплеткама и плетењем праве ”паукове мреже” и захваљујући интелигенцији и мудрости дошао до врха.

– Ђоковић је тениска верзија Вариса из Игре престола, у свету рођен у бруталности магије, он је ”паук”, онај који изгледа увек зна све. Да ли због срећног времена или добро организованих прилика, Србин суверено влада, а његови ривали су превише исцрпљени да га сврхну са врха – наводи се у тексту.

– Он има брзину, снагу, сјајан рад ногу којим је успео да сруши Надала. Такође има концентрацију и читање игре које је довољно да надмаши Федерера. Када га посматрате у дугим разменама, делује вам као да улуљка противника, као који као да обамре, а онда га неочекивано удари право у лице – симболично је описао аутор Новакову снагу и стил игре.

У тексту се закључује и да је Ђоковић сада на врхунцу снаге и да ће тек владати тенисом наредних година, пошто је Федерер већ у годинама, а Надала муче повреде због којих је ишао на многобројне операције и више није играч као што је некада био.

Као највећи претенденти Новаку наводе се Кеи Нишикори, Енди Мари и Милош Раонић, а они, реално, немају квалитет Федерера и Надала, те је несумњиво да ће ”паук” и у годинама које долазе владати светским тенисом.

Поставља се питање и да ли ће бити у стању да сруши Федереров рекорд по броју Грен слем титула, али се не доводи у сумњу да ће ускоро претећи Рода Лејвера и Бјорна Борга по броју Грен слемова (имају их по 11), и на тај начин ће ући међу пет најбољих тенисера свих времена!

 

Telegraf.rs