Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ НОВИНАР: Новак је најпотцењенији велики спортиста на свету

0

Ђоковић је имао на тренингу човека који га омета добацивањима. Имао је такве особе и на својим мечевима, на којима је двоструким сервис грешкама те особе слао у делирујум - пише "Вашингтон Пост".

Новак Ђоковић је своју овогодишњу причу на УС Опену завршио уз предају меча Стану Вавринки, неиздржив бол у рамену и звиждање незахвалне публике у Њујорку, којој је угледни „Вашингтон пост“ посветио огромну пажњу.

FOTO: TANJUG/AP

Понашање навијача према Нолету видео је Чак Калпепер, који је светског „броја 1“ бранио од непристојних сународника у тексту за „Вашингтон пост“.

– Новак Ђоковић мора да је најпотцењенији велики спортиста на планети Земљи, а Земља би требало да буде боља. Земља уме да буде тако погрешна у својим проценама, можда и више од других планета -казао је Калпепер.

Према његовим речима, Ђоковић је просто улетео у четврто коло УС Опена у петак, али је то дошло уз позната подсећања да тон Ђоковићевих мечева просто одудара од тона мечева у којима играју Роџер Федерер или Рафаел Надал.

– Ђоковић је имао на тренингу човека који га омета добацивањима. Имао је такве особе и на својим мечевима, на којима је двоструким сервис грешкама те особе слао у делирујум -пише „Вашингтон Пост“.

Федерерови ометачи вероватно су се и појављивали ту и тамо, али нико не може да их се сети, можда зато што би одмах били одвучени у затвор, наводи се у тексту.

Калпепер подсећа да је лако заборавити да је Ђоковић, са 15 од његових 16 гренд слем титула освојених у овој деценији, својевремено толико дуго био трећи на свету, да је „могао да на ту позицији стави хипотеку, око ње ограду, а унутар ње двориште пуно кућних љубимаца“. Био је трећи скоро целу другу половину 2007, читаву 2008. и прву трећину 2009. године, али и додатних девет месеци од октобра 2009. до јуна 2010. пре него што се угурао на место број 2.

До тада, љубав према Федереру и Надалу је цветала, никада није била угрожена, а Ђоковић је постао „Особа која ће највероватније бити малтретирана, а најмање вероватно слављена“, пише амерички лист.

„Вашингтон пост“ оцењује да Ђоковић није постао угрожавајући фактор, већ више особа због које постаје непријатно, која смета, а он се носио с тиме уз тек повремене, кратке реакције током тих година борбе за једнакост.

У тексту се наводи да је чак измислио цаку за оне који нису били задовољни њиме. Наиме, рекао је на Вимблдону „Знате, гледам да у себи преведем те повике. Када публика виче „Роџер“, ја чујем „Новак“. Звучи смешно, али тако је. Покушавам да убедим себе да је стварно тако“.

– На све то, фактор звани „долазите из земље у којој је рат обележио ваше детињство, што је био случај са Србијом“ доноси посебне компликације, како очигледне, тако и скривене, а то не сме да се занемари – закључује Калпепер у свом тексту за „Вашингтон пост“.