Прочитај ми чланак

Америчка новинарка о Новаку: Србин, херој и „злочинац“

0

Новак Ђоковић је био тема и престижног магазина ГQ, где је ауторка Каира Конер покушала да представи своје виђење најбољег тенисера света.

Српски играч је наишао на осуду, пре свега англосаксонске јавности, пошто је дисквалификован са УС Опена.

Он је случајно погодио лоптицом линијску судију која се потом жалила на здравствене проблеме.

“Лоша лопта није изгледала само као лоша лопта, већ као нешто што је у складу са лошим просуђивањем, недостатком пажње што је показао у месецима, годинама који су претходили том догађају”, наводи ауторка.

Роџер Федерер и Рафаел Надал нису били ту, напомиње се у тексту, али јесу њихови успеси.

“За разлику од њих који ретко говоре о жељама да буду бољи од претходног носиоца највећег броја освојених Гренд слем трофеја, Пита Сампраса, Ђоковић то јасно и гласно говори. И вероватно је могуће да ће престићи Надала и Федерера, те постати највећи играч у историји спорта. Млађи је од обојице и једини је активни играч који има више победа од њих у међусобним дуелима”.

Конерова истиче и да је Ђоковић једноставно “лудачки добар”.

“Он игра као неко ко пуни своје батерије у хипербаричној комори од 75.000 долара. То и ради. Његова могућност да одржава лоптицу у игри, да се брани, ненадмашива је. Он може да покрије терен боље него било ко. Није елегантан као Федерер није убојит као Надал, али игра као машина која изгледа како да није могуће победити је”.

Ауторка додаје и да Новак није увек био такав.

“Он је био Ђокер. Када је освојио први Гренд слем 2008. године више је био познат по имитацијама играча, што је било несвојствено његовим колегама. Било је освежавајуће имати комедијаша. Онда је почео да побеђује”.

Конерова подсећа на “глутенску дијету”.

“Новак је постао утицајна особа по питању здраве исхране. То је пасе данас, али је 2010. било новитет. Он и даље прича о томе”.

Ауторка је у тексту искористила и ћирилицу, наводећи Новаково име на једном од два српска писма.

“Постоји и дубљи Ђоковић, хуманитарац. Рођен је у Београду, преживео је НАТО бомбардовање, његов српски идентитет је био извор поноса током каријере, полазна тачка његовог хуманитарног рада кроз Фондацију. На пример, о мигрантима из Сирије је говорио као о људима, а не као о избеглицама”.

Подсећа се и на Новакове изјаве у вези са догађајем у ком је учествовао Џастин Гимелстоб, његов пријатељ, бивши играч и коментатор, који је претио да ће убити и претукао Рендала Каплана, чија супруга је касније доживела побачај.

“Неки играчи попут Стена Вавринке су одмах осудили понашање члана Управног одбора АТП, али је Новак рекао да му треба време да размотри ствари, пре него што је истакао да је Гимелстоб осуђен, те да нема потребе да се он оглашава о томе. Бил Симонс, новинар, инсистирао је на јасном одговору, али га није добио од Новака”.

Ауторка потом наводи да постоје многе личности Ђоковића.

“Хладни, одбацујући, збуњујући лик, са нарцисоидним амбицијама, даље, присталица здраве хране, даље хуманитарац… Он је суперхерој и суперзликовац ове ере”, истиче Конерова.