Прочитај ми чланак

Јосиповић: Медаља је за Републику Српску

0

Живим у Бања Луци и од ове власти примам националну пензију. Уосталом, Град нам се вишеструко одужила за све успехе, каже боксер освајач златне медаље на ОИ 1984.

Немам ништа против тога да се моја златна медаља води као једно од 102 олимпијска одличја која су освојили спортисти из Србије. Не бих желео да се спортски домети политизују, да се од тог наследства прави драма и препирка о спортским заслугама, али ја поштујем чињеницу да Србија полаже право на те медаље, па и на моју.

Одличја поред Јосиповића олимпијске медаље у дресу Југославије из Бања Луке освајали су рукометаши Борца: Арсланагић, Поповић, Каралић и Селец, као и кошаркашица Слађана Голић.

Ово је за „Новости“ изјавио Антон Јосиповић, освајач златне медаље на Олимпијским играма 1984. у Лос Анђелесу.

– Бокс јесте индивидуалан спорт, али сам ја на тим Играма наступао у дресу и са грбом репрезентације Југославије. Зна се да је седиште Боксерског савеза било у Београду. Мом успеху су значајан допринос дали и људи који су ме за ово велико такмичење припремали, па не могу да се одрекнем и њихових заслуга – додаје боксерски ас.

Јосиповић је, одајући признање српским спортистима, био на дочеку наших олимпијаца у Београду.

– Поделио сам радост са тим младим људима, од ватерполиста, стрелаца и сјајне Мандићеве у теквонду, и они би требало да буду понос не само Србије него и целе регије. Дружење са наследницима је било, заиста, пријатно – наглашава Јосиповић.

Будући да није извршена сукцесија спортских медаља од распада бивше земље, Јосиповић има предлог:

– Моја медаља би требало да остане наследство Републике Српске. Ја овде живим и од ове власти примам националну пензију. Уосталом, Бања Лука нам се вишеструко одужила.

Једна од најлепших градских улица у граду, подсетимо, добила је име – Олимпијских победника.

 

(Новости)