• Почетна
  • СПОРТ
  • Цигански кутак 24.08.2012 Човић одговорио: Корпулентни Дукљанин и тренер без роминга
Прочитај ми чланак

Цигански кутак 24.08.2012 Човић одговорио: Корпулентни Дукљанин и тренер без роминга

0

Два кошаркашка клуба, Црвена звезда и Партизан распламсали су борбу ван паркета. На данашње саопштење тренера Партизан Душка Вујошевића одговорио је први човек Црвене звезде Небојша Човић.
Са сајта kkcrvenazvezda.rs обраћање јавности вам преносимо у целости:

 – Нећу да улазим у то чији је Партизан био, чији је сада и чији ће бити. Јер, народ поред тога што све зна, у исто време чује и види и зато му не треба СДБ (скраћеница не значи Служба државне безбедности, већ се односи на тренера без роминга), а такође му за то није потребна ни БИА.

Што се тиче људи који су српској кошарци донели светска и европска злата на паркету њима свака част. Али, поред оних на паркету било је пуно и оних ван паркета који су обезбедили услове за оне на терену, а и направили Кућу кошарке. Тиме се лично поносим, а и себе сматрам учесником у свим успесима које је наша кошарка имала 1995, 1996. и 1997. године као тадашњи председник КСЈ, као и 2001. и 2002. године као потпредседник Владе Србије који је у значајној мери помагао кошаркашки спорт.

Признајем да то што је било у Барселони 1997. године и није било под мојом директном ингеренцијом јер ме је тадашњи ЈУЛ на челу са Миром Марковић из политичких разлога елиминисао са места председника КСЈ. Зашто помињем Миру Марковић? Зато што ме нико овако простачки, примитивно и болесно није напао од 1997. године када је она то урадила. Тренер без роминга ме је својим саопштењем уверио да између ње и њега постоје само две разлике. Прва: она је носила цветић у коси транспарентно, а он га носи скривено и захваљујући својој висини и корпулетности нешто ниже, а изнад колена. Друга: Мира је сама писала саопштења без консултација драматурга који је претежно до местимично у белој кошуљи.

Знам да су тренера без роминга погодиле чињенице које није оповргао ни у свом прљавом саопштењу. Моја висина је толика колика је и докле ја могу да дохватим је сасвим у оквирима нечег што је природно и нормално. У народу постоји једна добра изрека и врло поучна за тренера без роминга: Пре него што причаш о било чијем физичком изгледу иди на огледало и погледај себе.

За инфромацију Црвена звезда се није угасила, Црвена звезда је своју финансијску консолидацију спровела по законима ове земље на једином месту где се то ради у суду и при томе измирила све своје обавезе према држави што је и суд констатовао својим извршним и правоснажним решењем. Било би добро да тренер без роминга објасни јавности преко којих редовних рачуна, а ако случајно има и неке друге, се обаваља финансијско пословање Партизана.

Што се тиче пљувања у Железнику оно је пренето и пресликано из Пионира, Ниша, Вршца, Крагујевца, аеродрома са Данком Радићем, гепековања, безболпаличара… и у Железник. Али, за разлику од свих претходно наведених случајева у Железнику нико ништа није организовао. Опет замена тезе да тренер без роминга мисли да сви раде оно што он ради годинама у српској, регионалној и европској кошарци. Никада се нисам, а нити ћу се плашити оних са безбол палицама, црних џипова, криминалаца и разноразних врста болесних комплексаша ма како они умишљали да су велики и ма шта били.

Односи између Звезде и Партизана не треба да буду болесни и то сам већ више пута рекао, али је питање да ли се против тога можемо изборити ако напади и прозивке стално иду из истог извора и без разлога од стране тренера без роминга.

Корпулентни Дукљанин или како га из милоште зову неке његове колеге антилопа очигледно пуно допушта себи да квалификује нечије резултате. Ја његове признајем па чак и када су нерегуларни или направљени под бруталним притиском примитивних колутања очију, гримаса и неретко ухваћених псовачких реченица поред клупе, а више на средини терена. И да не заборавим велике активности у свлачионицама и тунелима где се нико није огласио чак и када је имао и видео снимке несташлука дотичног са судијама.

Добро је да имамо људе у политици који желе да помогну и Звезди и Партизану, и још је важније да они то искрено и јавно кажу као што је то урадио господин Александар Вучић. А, није добро да неки политичари то раде скривено и тајно. Звезди и Партизану је од ове државе и свих у њој потребан равноправан третман како би српски спорт могао да иде напред и како би наши играчи били квалитетни и ван територије Србије. Такође, како би и неки наши тренери могли да освоје и по неки трофеј и ван наше земље и тиме добију роминг.

Што се тиче моје пропале политичке каријере, она је моја и зашто се тренер без ромингa брине за то. Опште је познато да сам изашао из политике још 2006. године, јер сам сматрао да не могу да допринесем својој земљи и народу онолико колико се очекује. Можда сам и пропали политичар, али нисам пропали тренер и никада нисам био нити ћу бити ничији полтрон за разлику од корпулетног Дукљанина. Јер, својевремено ме је тренер без роминга на састанцима по кафићима широм Београда и Будве преклињао да постане тренер репрезентације. Нажалост погрешно сам га тада проценио, мислио сам да је то онај мој стари друг и пријатељ са кошарке кога смо из милоште звали Дуле овчар. На несрећу српске кошарке помогао сам да се постави за селектора наше репрезентације која је већ знамо како прошла.

Не оптерећујем се поезијом јер нисам инфантилан да у овим годинама свакодневно јурим изреке и умне реченице других људи покривајући тиме своје интелектуалне комплексе из младости. Тренеру без роминга касно је за вечерњу школу и продавање туђе памети. Ипак, поучан је један стих који воле навијачи Црвене звезде: „На свету постоји једно царство у њему царује другарство…“.

И један и други носимо наочаре, колико се сећам. Али, опет постоји једна разлика, мене нико никада није звао Ћоки осим што су то покушали да монтирају појединци са којима је корпулентни Дукљанин напрасно постао велики пријатељ, јер су тада били на власти. Фрустрације, комплекси, лажљивост, параноја, неиживљеност… су претежно генетске особине и можда се нешто лакше могу отклонити редовним школовањем, а готово никако кроз убрзане самоучеће курсеве читањем на прескок значајне литературе.

Извињавам се јавности на оваквој полемици али је она прилагођена разумевању нивоа људи типа и менталног склопа Дулета Вујошевића.

 

Александар Јанковић, нови тренер Црвене звезде похвалио је после утакмице играче, за добру игру и залагање током свих 90. минута против Бордоа.
Било је како каже шеф струке црвено-белих и недостатака, које је уочио, а покушаће да их са играчима исправи до реванша наредног четвртка.

– После великог стреса који су играчи имали ове недеље, мислим да су добро одреаговали. Подизали су самопоуздање из минута у минут. Сјајно смо се борили уз фантастичну подршку са трибина. Навијачи су нам давали ветар у леђа, а мислим да смо то и заслужили. Успели смо да избегнемо физичку борбу на центру, јер су они ту јачи и успели смо један тако квалитетан тим да сведемо на само једну шансу. Имали смо и један пад у игри, али ћемо о томе разговарати после Новог Пазара – рекао је Александар Јанковић, тренер Црвене звезде.

Какве су шансе Црвене звезде после 0:0?

– Све је отворено, сад размишљамо о Новом Пазару. После овог доброг издања можемо да будемо задовољни, али не и срећни.

Шта је потребно урадити у реваншу да би прошли даље?

– У реваншу ће разлику правити концентрација и дисциплина, али и физички аспект.

Да ли мислите да су Французи потценили Црвену звезду?

– Не знам, искрено мислим да нису. Французи знају рејтинг Звезде. Ми после свега морамо да задржимо хладну главу и да се не успавамо од похвала и тапшања по рамену. Поштоваћемо зрно среће које смо имали.

Играчи су научили код Просинечког да буду стрпљиви у игри, да ли сте то приметили?

– Роби је оставио много тога доброг, не само стрпљење играча.

Каква је ситуација са повредама?

– Лазовић је ишао преко свог максимума, Миливојевић и Максимовић такође имају проблема са повредама. Јовановић је дефинитивно озбиљно повређен, видећемо у току дана како ће му бити – закључио је Јанковић.

 

Мијаиловић: Били смо опаснији по њихов гол
Борба, дисциплина, храброст! То су речи које су црвено-бели добро упамтили пре почетка меча и применили их на терену. Пуцало је на све стране, клизећи стартови, дуели у ваздуху, ударци…једва су се извукли Французи…

Рецепт са стадиона Црвене звезде тим Александра Јанковића мора понети и Бордо. Само тако се може избацити екипа из једне од најјачих лига у Европи.

Момак који је, као и остали, оставио срце на терен и прекидао атаке гостију, био је Срђан Мијаиловић.

– Борили смо се поштено, изгарали један за другога на терену, и то нам се вратило. Бордо је показао зашто је тренутно међу тимовима са максималним учинком у француском првенству. Добро смо их затворили и изузев једне шансе коју су имали у првом полувремену после наше грешке, нису нам опасније запретили. Сматрам да смо ми били опаснији по њихов гол, и да имамо више за чим да жалимо од њих – рекао је Мијаиловић.

Бивши тренер Звезде Роберт Просинечки био је на трибинама. Везиста црвено-белих не крије да је и то био велики мотив да се докажу:

– Свима нам је било жао када је Роби поднео оставку, али то је фудбал. Ми смо професионалци, и није наше да мислимо о томе, већ да играма стварамо добре резултате. Имамо новог тренера који је такође одличан и надам се да ћемо са њим остварити много победа које ће нам омогућити да се радујемо новим трофејима – казао је Мијаиловић.

Штоперски тандем Максимовић – Јовановић деловао је беспрекорно. Никола Максимовић је водио жестоке дуеле са брзим нападачима Бордоа.

– Мислим да смо дали више од свог максимума. Осећамо умор, и морамо што пре да се освежимо и опоравимо пред првенствени меч са Новим Пазаром у недељу. Сви смо имали задатке које је тренер Јанковић поставио пред нас, и наше је било само да дамо свако свој максимум у смислу борбености и дисциплине, и да испунимо замисли шефа. Верујем да смо у томе успели, играли смо одговорно, агресивно и без превише ризика – изјавио је Максимовић.

 

Милуновић: Може да се игра против Бордоа, идемо даље!
Црвена звезда се храбро супротставила фаворизованом Бордоу, у сјајном амбијенту Маракане изборила је активан резултат – 0:0. Лука Милуновић је у већем делу меча, све до уласка Асамое, био усамљен у шпицу Црвене звезде. По завршеку сусрета био је задовољан:

– Кад велике екипе долазе на наш препун стадион, дајемо и више од максимума. Потрудили смо се, показали да можемо да играмо са њима, на моменте и да их угрозимо. Нисмо постигли гол, али идемо у Француску да прођемо даље. Свесни смо да Бордо има предност домаћег терена, али се надамо најбољем резултату – у оптимистичком тону је завршио Милуновић.

Делијe исписале транспарент Просинечком, Роби у ложи

Роберт Просинечки, иако није више тренер Црвене звезде, није пропустио да на делу види бивше пулене против Бордоа.

Роби је меч на Маракани посматрао из свечане ложе у друштву супруге и није крио емоције када је чуо скандирање свог имена са трибина.

Баш као и на конференцији за медије на којој је објавио да више неће седети на клупи црвено–белих.

Делије су транспарентом на почетку дуела са Французима показале да им је Просинечки и даље у срцу: „Просинечки хвала ти за снагу и енергију коју си унео у клуб. Врата Звезде су ти увек отворена.”

Такође, најватреније Звездине присталице послале су и поруку добродошлице новом стратегу Александру Јанковићу транспарентом: “Када је најтеже прави звездаши су увек ту, Сале буди добар тренер као што си и звездаш”.

 

Јанковић: Жао ми је што неће бити публике
Тренер фудбалера Црвене звезде Александар Јанковић рекао је да ће утакмица против Новог Пазара у 3. колу првенства Србије показати карактер и менталитет играча његовог тима.

– Ова утакмица нам долази у право време. Показаће који су капацитети у питању карактера и менталитета екипе, пошто нас је утакмица са Бордоом доста потрошила – рекао је Јанковића на стадиону Звезде.

Црвено-бели су као домаћин играли нерешено 0:0 са Бордоом у првој утакмици 4. кола квалификација за Лигу Европа, а у недељу ће у Новом Пазару у 17.00 играти против истоименог суперлигаша.

Тај меч играће се пред празним трибинама због одлуке Дисциплинске комисије Фудбалског савеза Србије да суспендује стадион Новог Пазара на две утакмице, пошто је у прошлом колу дошло до туче навијача тог клуба у којој је једна особа избодена ножем.

– Као фудбалском човеку жао ми је што неће бити публике. То, ипак, ништа не мења наше амбиције – желимо победу – казао је Јанковић.

Он је истакао да је здравствени билтен тима „добар” и да су данас тренирали сви осим одбрамбеног играча Милана Јовановића, који је јуче у финишу утакмице напустио терен због повреде.

– Сигурно је да ће у Новом Пазару играти само они који су у пуној снази – додао је Јанковић.

Тренер Звезде је казао да не размишља много о начину игре Новог Пазара.

– Концентрисан сам на нас и ми ћемо сигурно бити спремни, а како ће они играти заиста не знам. Добра су екипа, са искусним тренером, али уз сво поштовање играће онолико колико им ми то дозволимо – истакао је Јанковић.

Јанковић је додао да је разговарао са председником клуба Владаном Лукићем о потенцијалним појачањима до краја летњег прелазног рока.

– Имамо још седам дана да реагујемо и видећемо шта ће бити. Није педагошки да сада говорим о конкретним позицијама на којима желимо да појачамо конкуренцију. Могу само да кажем да ће сваки играч који дође морати да се бори за место у тиму – казао је он.

Капитен Звезде Никола Микић рекао је да црвено-беле очекује „тешка утакмица” и да ће за победу играчи морати да пруже „максимум”.

 

(Спортски журнал)