• Почетна
  • СПОРТ
  • ФИФА ће појачати притисак на Београд да Косову буде дозвољено учешће на фудбалским такмичењима
Прочитај ми чланак

ФИФА ће појачати притисак на Београд да Косову буде дозвољено учешће на фудбалским такмичењима

0

Председник такозваног Фудбалског савеза Косова Фадиљ Вокри окривио је председника УЕФА Мишела Платинија што Косово и даље не може да учествује у међународним фудбалским утакмицама.

Проблем је у ствари у томе да постоји правило по којем квалификације могу да играју само репрезентације земаља које су признате од Уједињених нација.

И ако за сада Косово признаје 37 од 53 чланица УЕФА, због овог правила које се тиче УН, Косово неће моћи да игра квалификације за наредно Европско првенство. То правило је својевремено било донето након што је репрезентацији Гибралтара најпре било дозвољено да игра међународне утакмице, али се у таквој ситуацији побунио фудбалски савез Шпаније претећи да ће повући највеће клубове Реал и Барселону из европских такмичења.

Неколико фудбалера родом са Косова играју за разне репрезентације у Европи, а деветнаестогодишњи Гранит Џака, који игра у Швајцарској, недавно је након меча Швајцарска-Албанија признао да је намерно промашио гол како не би био стрелац против својих сународника.

Иначе „репрезентација Косова“ играла је до сада углавном пријатељске утамкице са Албанијом, а учествује и на турнирима на којима играју и још неке репрезентације из држава које нису пуноправно међународно признате попут Северног Кипра или Монака.

Капитен фудбалске репрезентације Албаније Лорик Цана и швајцарски репрезентативци Џердан Шаћири, Гранит Џака и Велон Бехрами потписали су декларацију у којој од председника Међународне фудбалске федерације – ФИФА Сепа Блатера траже да се репрезентацији Косова дозволи одигравање пријатељских утакмица.

Извршни одбор ФИФА-е је у мају донео одлуку да национални тимови могу да играју пријатељске утакмице против „екипе Косова“, али је после протеста Фудбалског савеза Србије та одлука промењена. Фудбалској репрезентацији Косова до данас није дозвољен пријем у водеће фудбалске федерације (УЕФА и ФИФА). Нови састанак челника ових организација са Фудбалским савезом Србије заказан је за 27. и 28. септембар у седишту ФИФА-е Цириху, на коме ће се према постојећим најавама појачати притисак на Београд да пристане на компромис да Косову буде дозвољено да игра пријатељске утакмице, за почетак у млађим категоријама играча, док би касније то сигурно било примењено и на остале узрасте, чиме би на овај начин Косову на мала врата било омогућено учешће на међународним фудбалским такмичењима.

 

(Глас Русије)