Прочитај ми чланак

Србин: Српске спортске вести 20.07.2012.г.

0

Рукометаши Србије добили противнике на СП
Рукометаши Србије у првој фази Светског првенства играће у групи Ц са Словенијом, Пољском, Јужном Корејом, Белорусијом и Саудијском Арабијом

КУГЛИЦА у Мадриду завртела се ка свим странама света и Србији за ривале на предстојећем шампионату планете у рукомету донела Словенију, Пољску, Јужну Кореју, Белорусију и Саудијску Арабију.

У судару са овим селекцијама у групи Ц, у шпанском граду Сарагоса, од 11. до 27. јануара наредне године, наш тим ће јуришати на прво место, како бисмо имали лакши пролаз до завршнице. Ипак, сви у табору орлова свесни су да то неће бити нимало једноставан задатак.

– Увек може и теже и лакше. У принципу, све групе су доста уједначене. Наша је коректна, са тешким укрштањем, јер се удара на домаћина и Хрвате – први су утисци селектора Веселина Вуковића.

Наш стратег, међутим, поручује да је Лондон први на менију, а СП тек после долази на ред.

– Сада сам концентрисан искључиво на ОИ и тек ћу после тога размишљати о светском шампионату. Почиње нови олимпијски циклус, СП је прво такмичење у њему, видећемо ко ће и са каквим саставима играти – поручио је Вуковић из Кристијанштада, где је Србија у четвртак увече одиграла први меч на "Скандинавија купу", и то у полуфиналу против селекције Шведске. Други пар чине Данска и Норвешка.
РНИЋ, НИКЧЕВИЋ И ШЕШУМ ТРИО "орлова" Момир Рнић, Иван Никчевић и Жарко Шешум пуни су оптимизма у финишу припрема за ОИ.
– Остало је још мало до почетка Олимпијских игара. Очекују нас још две провере у Шведској. Надам се да ћемо спремни да дочекамо Лондон – рекао је Рнић, са њим су се сложили Никчевић и Шешум: – Надам се да ћемо здрави да дочекамо Игре, које једва чекамо да почну.

– То је припремни турнир, и питање је какво ће да буде суђење. Потрудићемо се да одиграмо што боље, како бисмо у финалу играли са Данском. Ако буде Норвешка, искористићемо то за нешто друго.

Селектор је задовољан досадашњим учинком у припремним мечевима.

– Циљ је да наставимо да радимо то што радимо. Рекао сам и за први и за други меч да нам резултат није био у првом плану. Значајно је што смо у неким фазама игре добро одрадили задатке. Било је доста квалитетних напада пре свега, али смо приметили поједине грешке у одбрани, које нам се у Београду нису дешавале. Можда је то недостатак свежине, тешке су ноге. Покушаћемо у ходу да исправљамо те грешке. Ипак, момци су показали и више од онога што сам очекивао за фазу припрема у којој се налазимо – јасан је Вуковић.

Све је мање времена до почетка Олимпијских игара.

– Добро радимо, верујемо у то што радимо. Доста тога смо завршили. До почетка ОИ имамо десетак дана које ћемо да искористимо да приводимо крају све што смо замислили. Мало нас је пореметио распоред, који смо планирали са одигравањем утакмица са Шпанијом. Превише времена за мој укус проводимо у путовањима, али шта је ту је. Морали смо тако. Надам се да ћемо почетак ОИ да дочекамо спремни. Добро је да нисмо имали ниједну повреду.

Узданица Србије у Скандинавији, али и у Лондону биће Рајко Продановић, једино десно крило орлова.

– Улазимо у такмичарски ритам. Мислим да све иде у неком добром правцу. Овако је било и у Београду, пред Европско првенство, када смо показали колико можемо. Надам се да ће и сада да буде тако и да ћемо да се вратимо насмејани – поручио је Продановић.

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА
Голмани: Станић, Марјанац, Милић
Лева крила: Никчевић, Марковић
Десно крило: Продановић
Бекови: Илић, Рнић, Шешум, Манојловић, Вучковић, Вујин, Станковић, Чутура
Пивотмени: Тоскић, Бељански и Стојковић

Састави група:
Група А (Гранољерс): Француска, Немачка, Аргентина, Тунис, Црна Гора и Бразил.
Група Б (Севиља): Севиља, Данска, Македонија, Исланд, Катар, Русија и Аустралија.
Група Ц (Сарагоса): Србија, Словенија, Пољска, Кореја, Белорусија и Саудијска Арабија.
Група Д (Мадрид): Шпанија, Хрватска, Мађарска, Алзир, Египат и Чиле.
 

 

Млади кошаркаши у полуфиналу ЕП!
Изабраници Александра Џикића савладали су Летонију са 74:65 и пласирали се међу најбоље четири екипе на Старом континенту. За финале сутра са Литванијом  

МЛАДА репрезентација Србије ће се у суботу (18.00) са Литванијом борити за финале Европског првенства, пошто је у четвртфиналу победила Летонију.

Као што је селектор Александар Џикић најавио, његови изабраници су морали жестоко да се потруде за улаз међу четири најбоље младе селекције Старог континента.

После уводне резултатске иницијативе "орлића", изузетно незгодни Летонци су брзо ухватили прикључак. Чак су се половином треће донице окуражили да крену у нимало наиван резултатски бег (48:41).

Ипак, Богдановић и Цветковић нису дозволили да паника завлада у нашим редовима. Недуго им се прикључио и одлични Митровић. После неколико убитачних напада, било је само питање времена када ће колеге са Балтика почети да посрћу.

Нису одмах, али половином последње деонице Србија је кренула у фронтални напад, који је за неколико минута почистио све наде ривала да може до изненађења.

Иако су заслужили, наши момци нису славили, јер их већ сутра чека још један жесток ривал, Литванија, која је прегазила Грчку 79:43.

СРБИЈА – ЛЕТОНИЈА 74:65

СРБИЈА: Цветковић 10 (3as), Ламбић, Миљеновић 14, Дангубић, Богдановић 11, Митровић 16 (10 ск), Гујаничић 6, Луковић, Бешовић 6, Дреновац, Маринковић 2, Настић 9 (9 ск).

ЛЕТОНИЈА: Витинс, Силинс, Тима 16, Брицис 15, Витолс 12, Шаулитис, Берзинс, Misters 2, Кодерс, Страздинс 10, Хелманис, Бремерс 10.

По четвртинама: 18:12, 11:17, 22:20, 23:16

 

Шекарић: Имам мотив до неба!
Одавно је ушла у историју, а у Лондону ће направити корак даље. Јасна Шекарић ће за десетак дана постати први српски спортиста и шеста жена у историји светског спорта са седам учешћа на Олимпијским играма.

Последњи резултати говоре да је власница, за сада, 91 медаље на великим такмичењима, у доброј форми. Постизала је добре резултате у Светском купу, а и на домаћој сцени.

– Тако је, али чини ми се да сам увек, без обзира у каквој форми сам била у сезони уочи Игара, знала да све на време склопим и на такмичење дођем спремна. За Олимпијске игре није тешко наћи мотив – каже Јасна Шекарић.

Да су ОИ специјалност за Шекарићеву говори и статистика. У досадашњих шест учешћа од могућих 12 пласирала се у девет финала, уз пет медаља (злато, три сребра, бронза).

– Очекујем финале и у Лондону, мислим да је то пласман међу осам реалност. А после ће сигурно све финалисткиње имати шансу за медаљу. Посебно у мојој дисциплини, гађању малокалибарским пиштољем, јер у финалу се гађа 20 метака, дупло више него у другим дисциплинама. Могући су преокрети.

Први пут Јасна Шекарић неће пуцати у две дисциплине (ваздушни и МК пиштољ). Србија има три такмичарке пиштољем, а максимум из једне земље су две репрезентативке, па са оба оружја гађаће Зорана Аруновић, ваздушним пиштољем такмичиће се Бобана Величковић, а Шекарићева, којој је касније додељена квота, малим калибром.

– Први пут једна дисциплина… Једна шанса мање за одличје, али имала сам доста времена да се посветим припреми за такву ситуацију. Када је реч о фаворитима МК пиштољем, сигурно је да је међу њима Немица Мункбајар Дорсурен, нека од Кинескиња, Чехиња Марускова, Зорана Аруновић… и ја. Како би то изгледало да желим финале, а да не видим себе међу фаворитима. Такав став ми је мотив више – поручује Јасна Шекарић.