Прочитај ми чланак

Да ли је подршка Тадићу скупо коштала Новака Ђоковића?

0

Пораз Новака Ђоковића у полуфиналу Олимпијских игара срушио је снове српских навијача о златној медаљи. Ипак, (не)очекивана елиминација од Ендија Мареја није први, већ само један у низу киксева најбољег српског тенисера у последњих неколико месеци.

 

Прво велико саплитање, Ђоковић је доживео на Ролан Гаросу, а затим је поклекнуо на Вимблдону и изгубио прво место на АТП листи. Без обзира на то што је Новак на сваком од ових турнира стизао до саме завршнице, видљиво је да српски ас нема више, пре свега психичку снагу, која га је красила прошле сезоне.

 

С једне стране, неозбиљно је очекивати да Ђоковић доминира на сваком турниру, али боде очи чињеница да су нашем тенисеру кола кренула низбрдо управо од момента када је уочи другог круга председничких избора у Србији, Новаков отац Срђан у име целе породице Ђоковић дао подршку Борису Тадићу у Демократској странци.

 

Већ истог дана, велики број домаћих љубитеља спорта осуo је дрвље и камење по Новаку јер је стао на страну режима (односно неке политичке странке), а многи су у интернет коментарима чак најавили да ће од сада навијати против њега (иако се Ноле више пута показао и као хуманитарац, посебно на Космету).

 

Нема сумње да Нолета од тада прати велика негативна енергија, иако млади тенисер заправо и није подржао Бориса Тадића на изборима! Редакција „Србин инфо“ открива оно што домаћи медији у сред предизборне тишине нису желели да објаве.

 

Због реализације одређених послова око изградње тениског центра, Новаков отац Срђан Ђоковић је самоиницијативно у име целе породице отишао на последњи предизборни митинг Демократске странке и дао подршку њиховом председничком кандидату.

 

Чим је сазнао шта је његов отац урадио, Новак је, како сазнаје наша редакција, веома изнервирвирао и телефоном позвао оца, посвађао се са њим, а затим преко свог тима за односе са јавношћу затражио да се у медијима објави његов демант у којем истиче да не подржава ни једну политичку опцију и да је представник свих Срба.

 

С обзиром на то да је тог дана почела предизборна тишина, нико од медија у Србији није желео да објави Новаков демант, иако у саопштењу није било помињања ниједне партије или председничког кандидата. У понедељак, када су резутати избора били познати, демант је тек изгубио сваки смисао. Томислав Николић је победио, а Ђоковићево саопштење би сви протумачили као покајање после објављене воље бирача.

 

Јавна је тајна да најбољи српски тенисер није на истим таласним дужинама са оцем Срђаном, а ствари су се додатно погоршале од подршке Борису Тадићу.

 

И поред свих проблема, сезона за Ђоковића још није изгубљена. Последња шанса да повуче ручну, заустави пад и крене поново ка врху светског тениса биће Отворено првенство Америке, где брани прошлогодишњу титулу.

 

Новакова игра и даље највише зависи од првог сервиса, али је његов највећи проблем сада ипак уздрмана психичка сигурност – од стране породице, медија, па и навијача са нереалним жељама, који очекују да свака сезона буде као прошлогодишња. Наравно, то је немогуће, јер у историји тениса готово да ниједан играч није забележио такве резултате као Ђоковић у 2011. години и то против никад јаче конкуренције.

 

С друге стране, Роџера Федерера су прошле године сви отписали, а Швајцарац сада игра као у најбољим данима. Зато, свако ко прогнозира да је Ђоковић „завршио причу“, није у праву.

 

Саша Суботичанин