Прочитај ми чланак

УЗ ДОДИКА Америка санкционисала и Милана Тегелтију, Мирсада Кукића…

0

Први Бајденов оперативац (оно што је био Гренел код Трампа), челник Стејт Департмента Ентони Блинкен, објавио је саопштење у којем се наводи како је ова америчка институција данас увела санкције Милораду Додику, као и бившем председнику ВСТВ-а Милану Тегелтији и председнику ПДА Мирсаду Кукићу.

Како је саопштено из Стејт Департмента, Додик, Тегелтија и Кукић су санкционисани због умешаности у корупцију. Оваква одлука, подразумева пре свега забрану уласка у САД, али и сарадњу са њиховим фирмама (предузећима иза којих они стоје чак и ако нису формални власници).

„Њихово деловање угрожава владавину права, веру јавности у демократске институције и власти, као и мир и просперитет за грађане БиХ“, наводи се.

Такође, наводи се како је Тегелтија као председник ВСТВ-а био укључен у коруптивна дела која укључују коришћење политичког утицаја и службене моћи за стицање властите користи.

„Наиме, постоје веродостојне информације да је Тегелтија свој положај искористио за тражење користи у замену за мешање у судски процес, као и манипулацију именовањима судија и другим јавним пословима“, саопштено је.

Поред Милана Тегелтије, на листи санкционисаних завршила је и његова супруга Тијана Тегелтија и њој је такође забрањен улазак у САД.

У контексту санкционисања Мирсада Кукића, Стејт Департмент је навео како је Кукић умешан у коруптивне активности које су се односиле на рад рудника у Бановићима.

„У својству директора рудника Кукић је био умешан у коруптивна дела путем којих је користио његов политички утицај и службену моћ за стицање личне користи. Наиме, псотоје веродостојне информације да је Кукић присвајао јавна средства за личну корист и мешао се у одлуке о запошљавању и именовању како би стицао политичку корист“, наведено је из Стејт Департмента.

Што се Додика тиче, он је уз коруптивне наводе наведен и као неко ко подрива Дејтонски споразум.