Прочитај ми чланак

СРБИ ДАНАС СЛАВЕ ИСУСОВОГ БРАТА: Ево ко је био тај човек (ФОТО)

0

Agios_Patrikios_Proussis-1-620x350

Православни верници данас славе Светог апостола Јакова, брата Господњег, ког су називали и Јаков Праведни, будући да су се и сами неверни Јевреји дивили његовој праведности.

Јаков је био син праведног Јосифа, обручника Пресвете Богородице.

Када је праведни Јосиф био на самрти, разделио је имање својим синовима, па је хтео да остави један део и Господу Исусу, сину Пресвете Деве Марије, али су се сва браћа томе успротивила, не сматрајући Исуса својим братом.

Тада је Јаков, који је Исуса веома волео, рекао да ће га он узети “на свој део”, и од тад се назива братом Господњим.

Чим је чуо науку Христову, свети Јаков почео је да живи по њој.

Према предању, он целог живота није јео масти ни зејтина, него да је живео само на хлебу и води. Много је бдио ноћу и молио се Богу.

Господ га је убројао у својих седамдесет апостола.

По васкрсењу, Господ Исус се њему нарочито јавио, о чему је сведочио и свети апостол Павле (1. Кор 15, 7).

Био је епископ у Јерусалиму тридесет година, где је ревносно управљао црквом.

По указању Господа саставио је прву Свету литургију, која је била сувише дуга за доцније хришћане, те су морали да је скраћују свети Василије Велики и свети Јован Златоусти.

Обратио је многе Јевреје и Јелине у веру Христову. Међутим, када је за првосвештеника дошао Анан, са другим јеврејским старешинама је испланирао да убије Јакова као проповедника Христова.

Једном, о празнику Пасхе, кад много народа сабрало у Јерусалиму, старешине су му рекле да се попне на кров од храма и да говори против Христа.

Свети Јаков се попео где му је речено, али је тамо потом почео да говори народу о Христу као Сину Божјем и истинитом Месији, о Његовом васкрсењу и Његовој вечној слави на небесима.

Разјарени свештеници и старешине га због тога гурнуше с крова, а Јаков, који је, упркос повредама, преживео пад, тада је доживео другу несрећу: у том моменту притрчао му је неки човек, који га је ударио по глави тако јако, да му је “мозак изашао из главе”.

Тако је у својој 63. години, мученичком смрћу овај преславни апостол Христов, пострадао за свога Господа.

Осим Светог Јакова, данас се славе и Свети Игњатије, Свети мученик Јаков Боровицки, Свети преподобни Никифор, Свети преподобни Петроније и Свети преподобни Макарије.

Извор: Телеграф