Прочитај ми чланак

Обнова средњевековног манастира Милентије

0

 

 

Манастир Милентија, здање моравског стила, познато по бројним фрагментима камене декоративне пластике, сада је у рушевинама.

 

Остаци монашког насеља налазе се недалеко од Бруса, у близини средњевековног града Козника, у подножју Копаоника, на територији која је некада припадала кнезу Радичу Поступовичу.

 

До сада је било неколико покушаја да се обнови ова светиња, од 60-их година интензивно се прича о томе будући да је Милентија стручној јавности позната по бројним фрагментима камене декоративне пластике високог уметничког и занатског умећа.

Љубиша Ђидић, председник Одбора за обнову, најавио је да су систематска археолошка истраживања започета, а следе архитектонска.

– Овај локалитет је прилично велики и категорисан је као непокретно културно добро од великог значаја. Истраживања су у току, открили смо читав град. Поред остатака цркве, која је по предању посвећена светом Стефану, налазе се пратећи манастирски објекти, некадашња трпезарија и монашке келије. Има и зидина које још нисмо дешифровали. Током ове године завршићемо идејно решење, после чега ће се радити главни пројекат. Очекујемо да радови отпочну идуће године – каже Ђидић и истиче важност синхронизованог деловања Одбора за обнову, Општине Брус, Крушевачке епархије и Министарства културе.

Завод за заштиту споменика културе у Краљеву извршио je конзервацију и делимичну реконструкцију цркве, од које су остали само зидови високи око два метра.  Пошто се основа по дужини готово у центиментар поклапа са основом цркве Лазарице, пропорционални односи Милентије могу да се претпоставе, истиче професор др Мирко Ковачевић.

Очигледна је још једна занимљива подударност са манастиром Каленић, посебно када је реч о обради фасада и умећу клесања, при чему розете Милентије по лепоти надмашују украсе Каленића.

Познати историјски извори који се баве овим подручјем не спомињу манастир, нити име ктитора, тако да је датирање изведено на посредан начин, путем поређења са сличним поуздано датираним споменицима с краја 14. и почетка 15. века.

Досадашња истраживања показују да је Милентија имала кратак „животни век“,  претпоставља се да је настрадала у неком од земљотреса који су карактеристични за крај у којем се налази.

(Политика)