Прочитај ми чланак

Манастир Ћелије – дан светог Јустина Ћелијског

0

 

Уочи дана када наша света Црква прославља два своја велика учитеља и филозофа, светог Јустина мученика и преподобног Јустина Ћелијског, 14. јуна је служено бденије у манастиру Ћелије.

 

Велики број верника из Ваљева, али и других крајева Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе,  окупио се да молитвено и саборно прослави преподобног Јустина Ћелијског.

 

Бденије је служио Епископ врањски Пахомије, а саслуживали су му архимандрит Доротеј, игуман манастира Свете Тројице код Гетеборга у Шведској, протојереј-ставрофор Љубисав Аџић, и јерођакон Силуан, професор Призренске богословије, уз присуство надлежног епископа  Милутина и умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија. Појање су предводиле монахиње манастира Ћелије са игуманијом Гликеријом.

 

Ово је трећа година од како је Свети Архијерејски Сабор уписао у Диптих Светих овог угодника Божијег, који се прославља као празник Преподобног Јустина Ћелијског.

 

Светом Архијерејском Литургијом почело је саборно прослављање овог новопросијавшег светитеља уз учешће више Архијереја Српске Цркве: митрополита црногорско-приморског Амфилохија, епископа зворничко-тузланског Василија, епископа врањског Пахомија, епископа шумадијског Јована, епископа ваљевског Милутина, епископа нишког Јована и умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија.

 

По читању празничног Јеванђеља надахнуто је беседио Високопреосвећени митрополит Амфилохије говорећи о дивним и честитим плодовима које је изнедрио српски народ, посебно у 20. веку: о светом Николају Жичком и Јустину Ћелијском, и другим мученицима светим због којих ће нас Бог препознати у Царству Небеском.

 

Упозоравајући нас да морамо да будемо свесни онога што имамо, митрополит Амфилохије, изразио је сумњу у то да Срби, чак и у Ваљеву које је средиште Православља, немају осећај о значају познавања Светих које славимо и које би требало да подражавамо у Светости њиховог живота.

 

 

Епископ ваљевски Милутин се захвалио Архијерејима, свештеномонаштву и свештенству који су својим присуством увеличали овај дан и празник рекавши да су данас саборно произнели молитве Богу, стојећи пред престолом за којим је стајао, плакао и молио се и преподобни отац Јустин и да је „овај осећај предиван и чудесан за све оне који се удостојише стати где је он стајао“.

 

Владика Милутин се посебно захвалио оцу Доротеју, Швеђанину, који је дошао из далеке земље да се данас моли поред моштију Аве Јустина. Архимандрит Доротеј, клирик Епархије британско-скандинавске, потиче из протестантске свештеничке породице, дошао пре много година да се подвизава као искушеник, а потом и свештеномонах у манастир Каону, а затим и Лелић, и да се оправослављен у срцу православља врати у Шведску где сада проповеда Христа Бога у манастиру Свете Тројице код Гетеборга.

 

Поред овоземаљског почивалишта моштију Аве Јустина, архијереји су пререзали славски колач и освештали славско жито, као израз литургијског и народног прослављења и поштовања Светитеља. Овде, над својим духовним оцем, новопросијавшим Светитељем Цркве Христове, беседио је умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије, истакавши значај јединства Цркве и погубност цепања ризе Христове. Вапај за очувањем јединства Цркве Христове са својих усана упутио је и митрополит Амфилохије на крају литургијског дела овог молитвеног скупа.

 

 

Прослава Преподобног Јустина настављена је у манастирској трпезарији, где је сестринство манастира припремило свечарски ручак. Беседе присутних отаца у трпезарији и гостопримство ћелијских монахиња учиниле су да овај празник буде запамћен у срцима оних који су са свих страна дошли на поклоњење Преподобном Јустину Ћелијском.

 

(www.spc.rs)