Прочитај ми чланак

ЗЛОЧИНИ ОВК: „Приштина би требало да се забрине, тужилац тражио документе од БГД-а

0

Београд -- Министарка правде Србије изјавила да није сигурна да ће се Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Кадри Весељи, на почетку бити на удару Специјалног тужилаштва за ОВК.

„Да је постојала воља, то би се већ десило“, рекла је министарка у интервјуу за данашње „Вечерње новости“.

© AP Photo / Visar Kryeziu

Говорећи о иницијативи Приштине за формирање суда који ће се бавити искључиво Србима, Кубуровић каже да је то напрасна одлука донета само зарад предизборних поена.

Истиче да је оснивање етничког суда нешто незабележено и испод сваког цивилизацијског нивоа. То је, каже, „искривљена политичка творевина“ која нема никакве везе са правом и правдом.

„Мислим да би Албанци требало више да брину због Специјалног тужилаштва у Хагу које ће се бавити преиспитивањем извештаја Дика Мартија. Нови тужилац је последњих месеци тражио документе од Београда, који се достављају преко Делегације ЕУ. Такође велики број сведока чека на подизање оптужница да би дао исказе“, рекла је Кубуровић.

Када се ради о „жутој кући“ и трговини људским органима, каже Кубуровићева, ДНК доказни материјал је уништен, а питање је и колико има живих сведока.

„Ипак треба имати у виду да је Приштина под притиском мењала Устав, да би се формирало специјалозовано веће за утврђивање истине из извештаја Дика Мартија. Не верујем да би ЕУ инсистирала на формирању таквог тела да нема довољно доказа. То је дакле показатељ да ЕУ ипак може да изврши притисак када постоји воља“, рекла је министарка.

Она негира да је Србија закаснила да поднесе жалбу на одлуку о суђењу радикалима Вјерици Радети и Петру Јојићу. „Судска одлука се појавила на њиховом сајту и медијима одмах по изрицању, али да постоји процедура по којој се достављају одлуке и налози за хапшење. Рок тече тек од момента кад нам је нешто достављено. Послали смо најаву за жалбу и спремили детаљну документацију. И даље је на снази правоснажна одлука Вишег суда у Београду да нису испуњени услови за изручење“, рекла је она.

Додала је и да закон и сарадњи са Хашким трибуналом, који се примењује и на Механизам, набраја за која кривична дела постоји могућност изручења, али да непоштовање суда није на тој листи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!