Прочитај ми чланак

ЖИВЕ НА БУЏЕТУ „Јавне личности, академици, изјасните се ЗА или ПРОТИВ режима“

0

Истраживач у београдском Институту за физику Слободан Првановић упутио је позив угледним личностима у којем их позива да се јавно декларишу по питању подржавања или осуде актуелног режима. Првановићев позив преносимо у целости.

Позивам вас да се јавно огласите и изнесете свој став о тренутној ситуацији и стању у коме се налазе наша држава и друштво. Доста је било скривања, доста је било избегавања преузимања одговорности за то у ком правцу ће Србија да се креће.

Више нема никаквог оправдања за аполитични став јер је држава пред егзистенцијалним и институционалним колапсом, девалвирање Устава и закона је стигло до гротескног нивоа, а путем неконтролисаног задуживања пљачка се не само ова, већ и будуће генерације становништва.

Стандарди цивилизованог света у области електронских и штампаних медија код нас су постали недопустиви јер су лаж и обмана оруђа беспризорне пропаганде у служби одржавања на власти однарођеног режима.

Бескрупулозност у односу према свему и свакоме ко би могао да угрози незајажљиву пљачку, злоупотреба положаја на свим нивоима власти и неотесаност у сваком аспекту јавног деловања и понашања постали су свакодневица која, ако се не прекине, прети да прерасте у трајно стање.

Укратко, Србија је данас развалина чије пропадање мора хитно да се заустави како би се, што пре, кренуло са санирањем нанете штете и свеопштом обновом.

Ћутање, правдано позицијом неутралности и немешања, више није прихватљива могућност. Избегавање изјашњавања заправо јесте, и тако мора и треба да буде тумачено, прећутно подржавање актуелног режима.

Консеквентно, одсуство јасно изнетог критичког става према владајућем режиму представља омогућавање или чак саучествовање у уништавању државе и, без икаквог патетичног претеривања, угрожавању егзистенције грађана.

Зато, позивам вас да се јавно огласите. Позивам вас да јавно, јасно и гласно кажете: Ја сам против актуелног режима! Ово није позив на банално сврставање у нечију корист. Ово је позив на патриотско изјашњавање у прилог здраве, јаке, нормалне и цивилизоване Србије.

У овом одсудном тренутку наше историје ставите своје име испод реченице: Ја сам против актуелног режима!“