Прочитај ми чланак

Првановић писао патријарху: Помозите…

0

Члан Надзорног одбора за праћење кампање Слободан Првановић упутио је отворено писмо патријарху Порфирију поводом у коме га је позвао да помогне у, како је навео, разрешавању кризе у којој се нашло наше друштво, након последњих избора. Писмо преносимо у целости.

– Ваша Светости, поштовани господине Порфирије, обраћам Вам се са молбом да помогнете у разрешавању кризе у којој се нашло наше друштво, а након минулих избора. Свестан Вашег става да Црква не треба да се меша у политику, који нико, па ни ја, нити може, нити жели да оспорава, сматрам да је велики и сваким даном све већи проблем који имамо и те како надишао ефемерна политичка дешавања, па Вас зато молим за помоћ.

Верујем да Вам није промакла чињеница да смо суочени са нарастајућим неморалом који се, као рђа, шири нашим друштвом. Бојим се да је тешко, можда чак и немогуће, оспоравати став да је корупција захватила све сегменте друштва и да је подмитљивост постала свеприсутна појава. Многе институције су, тако, изгубиле ауторитет и тиме постале не само бескорисне већ и лишене смисла. У тој пустари, на коју Србија у погледу институција све више личи, неопходно је наћи пут избављења, а у том циљу, у циљу оздрављења и јачања Србије као државе, неко Вашег ауторитета и те како може да да огроман допринос.

Нарастајуће тензије након прошлих избора не могу да доведу до ичег доброг. Неопходно их је смањити и Ваша помиритељска улога би у том правцу била од изузетног значаја. Као што знате, део нашег друштва сматра да су избори били нерегуларни и да треба одржати нове, а који би били организовани и одржани у складу са свим принципима савременог цивилизованог света. Избори свакако јесу један, вероватно најважнији аспект политичких дешавања, али питање њихове регуларности задире у само биће једног друштва. Немогуће је имати одрживу државну и друштвену стабилност уколико постоји озбиљна сумња да је власт освојена на нерегуларним изборима, а времена у којима се налазимо и искушења која нас чекају траже што стабилнију државу и што јединственије друштво. Зато Вас молим да се, без политичког сврставања, ангажујете на јачању темеља на којима почива Србија. Конкретно, молим Вас да све битне политичке лидере окупите око идеје да се формира независна и непристрасна комисија, састављена од угледних и стручних људи, а која би, зарад смањивања тензија у друштву и оснаживања државе, размотрила питање регуларности претходних избора и дала препоруку шта и како треба, или шта и како не треба, да се ради у погледу претходних или будућих избора.

На овај начин, Црква се не би мешала у политику. Она би тиме надоместила непостојање институција са неспорним ауторитетом, што би био немерљив допринос у процесу оздрављења.

Верујем да Ваш позив на саборност нико добронамеран не би могао да одбије. Верујем да би мишљење и препорука предложене комисије, која би баштинила Ваш углед јер сте је Ви иницирали, били консензуално прихваћени, што може да има само благотворни ефекат. Зато се надам да ћете прихватити ову моју молбу – стоји у писму Слободана Првановића.