Прочитај ми чланак

Земан: Николић као Шарл де Гол због санкција Русији

0

Праг -- Председник Чешке Милош Земан упоредио је председника Србије Томислава Николића са некадашњим председником Француске Шарлом де Голом.

milos-zeman-praesident-wahl-tschechien-vaclav-klaus-karel-schwarzenberg

Он га је упоредио са њим зато што Николић, без обзира на притиске, одбија да се Србија придружи санкцијама које је Европска унија увела Русији.

„У потпуности разумемо позицију Србије која настоји да одржава пријатељске односе са свим великим земљама и не прибегава политици санкција иако јој то повремено доноси тешкоће. Надовезујете се ту мало на Шарла де Гола, а мислм да таква политика сада након избора за председника САД има већу шансу на успех“, рекао је данас Земан након разговора са Николићем.

Председник Србије казао је да Чешка може да помогне Србији на њеном приступном путу који траје већ 16 година.

„Док сам ја председник бићу против тога да било коме уводимо санкције“, рекао је Николић, који је поводом повремених навода да се од Србије очекује да призна независност Косова рекао да ако би то био услов, Србија у ЕУ ни не жели да уђе.

Земан и Николић разговарали су данас и о билатералној економској сарадњи, али како је рекао Земан, и не мање важној војној и полицијској сарадњи.

„Разговарали смо и о војној и полицијској сарадњи, јер као што знате, не може се искључути ризик да ће се обновити балканска миграцијска траса, а у том случају ће Ческа веома радо помоћи српској страни зато што имамо заједнички интерес да се заштите границе“, рекао је Земан.

Председник Србије почео је данас дводневну посету Чешкој сусретом и разговорима са председником Земаном, а наставља је сусретом са чешким привредницима и увече разговорима са председником Сената чешког парламента Миланом Штехом а сутра ће разговарати и са чешким премијером Бохуславом Соботком.