Прочитај ми чланак

ЗДРАВА СРБИЈА,ДВЕРИ И ОТАЏБИНА,под каменицама, потписали Декларацију о одбрани КиM

0

"Декларација о одбрани Аутономне покрајине Косово и Метохија" назив је заједничког документа који су, данас у Северној Косовској Митровици, испред запаљених просторија Народног покрета Срба са КиМ, потписали, у име Народног покрета Срба са КиМ "Отаџбина", др Марко Јакшић и народни посланик Славиша Ристић, у име Здраве Србије, Милан Стаматовић и, у име Двери, Бошко Обрадовић – саопштила је Здрава Србија.

У Декларацији се, између осталог, каже да је АП КиМ неотуђиви део Републике Србије који се тренутно налази под окупацијом, о чему је, без одлагања, неопходно обавестити међународну јавност.

Истиче се да ниједан грађанин Србије који се налази на јавној функцији нема право да потпише обавезујући документ који ће правно отуђити КиМ као део територије Србије, јер би било какво формално признање самозване државе, оличене у илегалним органима у Приштини, представљало би трајни губитак стожера српске државности и културно-историјског идентитета српског народа.
Потписници захтевају да Влада Србије прекине сваки вид комуникације и преговора у Бриселу са представницима приштинских илегалних органа који се воде уз посредство ЕУ јер ЕУ, чије су водеће државе извршиле агресију на СРЈ, а чије су оружане снаге окосница окупационих трупа на територији КиМ, никако не може бити посредник у разговорима о решавању проблема.

Од Владе се тражи да поништи све писане и усмене споразуме постигнуте у Бриселу са представницима приштинских илегалних органа, уз посредовање ЕУ, будући да је реч о неуставним, незаконитим и приватним политичким погодбама неовлашћених лица. Такоже, Влада треба да наложи свим политичким организацијама и појединцима који су на окупираној територији КиМ укључени у рад илегалних органа у Приштини, а који признају, примењују или доносе акте у оквиру илегалног приштинског система, да одмах иступе из њих и ускрате им подршку.

Став потписника је да Влада треба да покрене иницијативу у органима УН да се разговори о КиМ убудуће воде искључиво у оквиру Савета безбедности УН и то треба да представља апсолутни приоритет у српској државној политици.
Такође, потписници сматрају да Влада треба да предузме све мере и радње у циљу физичког повратка и боравка српског цивилног и војног особља на територији КиМ, сагласно садржини Резолуције 1244 СБ УН.

Захтева се и да Влада, у што краћем року, предузме све нормативне и друге радње у циљу образовања Министарства за АП КиМ које би обављало све послове државне управе који се односе на поновно увођење и функционисање државних органа и институција Републике Србије на територији АП Косово и Метохија.

Приликом представљања Декларације новинарима, у току обраћања Бошка Обрадовића, ка окупљенима су полетеле каменице и бакље које су бацали непознати починиоци.

Обрадовић каже да су Декларацијом желели да постигну две важне ствари.

 

Седница Одбора за КиМ

Двери су прошле недеље затражили седницу Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије на којој би се разговарало о разлозима уласка Српке листе у владу коју предводи Рамуш Харадинај.

– Сутра ћемо кандиовати кандидовати и Резолуцију о КиМ коју смо предали пре 15 дана, као допунску тачку дневног реда Скупштине Србије, а реакције посланика других политичких партија даће нам јасан увид какав је њихов став – каже Обрадовић.

– Прво, ово је контрапозив властима на унутрашњи дијалог, јер желимо да се разговара о томе како да очувамо Косово и Метохију у саставу Србије. Друга ствар у коју констатујемо јесте да су КиМ под окупацијом о чему би требало, без одлагања, обавестити међународну јавност и са те позиције даље наставити разговоре са међународном заједницом – истиче Обрадовић.

Декларацију је потписало седам посланика Двери и народни посланици Славиша Ристић и Санда Рашковић Ивић.

Просторије Друштва српско-руског пријатељства „Григориј Степанович Шчербин“ у Косовској Митровици, које су користили и Народни покрет „Отаџбина“ и народни посланик у Скупштини Србије Славише Ристић, изгореле су почетком фебрауара ове године, а узрок пожара до данас званично није установљен. Члан председништва Отаџбине Марко Јакшић за „Вести“ је рекао да је пожар подметнут и упро прстом у председника (тада премијера) Александра Вучића.