Прочитај ми чланак

ЗБОГ СРБИЈЕ МОГУЋИ НОВИ ШИПТАРСКИ ИЗБОРИ: Чека одговор на постављене услове

0

Albin Kutri,

Покрет „Самоопредјељење“ је пружио подршку коалицији Демократског савеза Косова – Алијансе за будућност Косова – Иницијатива за Косово, условљавајући исту прекидом разговора са Србијом.

Албин Курти је ове услове подјелио у четири тачке, које у стварности су неприхватљиве за сваког будућег премијера, који има у плану да не изолује будућу шиптарску окупаторску власт у односима са ЕУ и САД.

„Самопредјељење“ је подржао опозициони блок Демократског савеза Косова – Алијансе за будућност Косова – Иницијатива за Косовоо, како би онемогућио стварање нове владе у којој би био Хаши Тачи. Али подршка се неће остварити уколико се три партије не сложе да прекину преговарање са Србијом и неолибералну приватизацију. Тако је у интервјуу за лист „Зëри“ рекао Албин Кутри, лидер Покрета „Самоопредјељење“.

Он је открио четири тачке и у њима појаснио како види дијалог са Србијом за које очекује одговор од ове три партије опозиционе коалиције.

Курти каже да је лидерима трију партија на последњем састанку представио конкретан приједлог везан за дијалог са Србијом те да очекује одговор. Његов приједлог се темељи на четири тачке:

– Прва има везе са оснивањем парламентарне истражне комисије, која ће шест месеци извршити истрагу целог трогодишњег дијалога.

– Друга тачка се тиче Споразума који треба бити упућен Венецијанској комисији. Разлози за то су да је споразум као такав расистички и није у складу са људским правима, али и са законским прописом Устава Косова.

– Трећа тачка је да нема потребе за дијалогом са Србијом, али има потребе за дијалогом са Србима Косова.

– Четврта тачка овог приједлога је да се започне нови дијалог са Бриселом за уговорне односе Приштине и ЕУ, како би дефинисали наши односе.

Курти указује на то да се сада налазе у другој фази, и ако се она не превазиђе, онда, према његовим ријечима, резултат је познат: иде се на нове избори.

Али прва фаза остаје, будући да нико не иде с Тачијевом Демократском партијом Косова.

С друге стране Курти додаје да ако се друга фаза успешно превазиђе и уследи договор, затим се прелази у завршну трећу фазу, која значи објава њихових програма.

Чак и ако се алтернатива владе Покрета „Самоопредјељење“ не прихвати од стране опозиционе коалиције, Курти каже да опет они као Покрет кажу „ДА“ подршци овој коалицији, нудећи им своје гласове, али не желе да буду њен део, пише лист „Зëри“.

419526_srpska-lista1_f

Српска листа прешла цензус: Покрет социјалиста највише посланика

Укупним бројем гласова Српска листа прешла је цензус на недавно одржаним окупаторским шиптарским парламентарним изборима, са освојених 38.169 гласова, односно 5,30 одсто, сазнају “Вести”. Листа се тиме пласирала као пета снага у парламенту у Приштини, освојивши више гласова од странке Фатмира Љимаја, Иницијативе за Косово која је освојила 37.275, односно 5,17 одсто (и део је коалиције која се нада формирању нове владе).

Бољи од Чекуа и Едите Тахири

Појединачно, кандидати Српске листе освојили су више од бивших министара и истакнутих политичара албанских странака.
Тако су српски посланици добили веће поверење од кандидата (странке Хашима Тачија) – Демократске партије Косова – првог човека безбедонсоних снага Агима Чекуа који је освојио 8778 гласова, затим шефице преговарачког тима у Бриселу Едите Тахири која је освојила 6106 гласова, као и министарке за европске интеграције Вљоре Читаку која је добила поверење 5093 грађана.
Срби су освојили више, и од другог на листи странке Рамуша Харадинаја Алијансе за будућност Косова, Бјерима Шаље који је освојио 4826 гласова.

Међутим, велико изнанађење је расподела појединачних гласова које су кандидати освојили, где је тек недавно основан Покрет социјалиста Александра Вулина, буквално истиснуо кандидате Српске напредне странке са листе.

Рангирано према освојеним гласовима, интересе Срба у косовском парлемнету браниће најмање шест посланика јужно од Ибра и четири са севера.

Односно, најмање девет посланика Српске листе (пет посланика Покрета социјалиста и четири Самосталне либералне странке) и један Прогресивне демократске странке.

Највише гласова на Српској листи добио је Велимир Ракић из Лепосавића 8802, док је другопласирани Бојан Митић из Чаглавице са освојених 8589 гласова.

Треће, четврто и пето место, по броју гласова заузимају политичари из Лепосавића Славко Симић са освојених 8566 гласова, затим Милка Вулетић са 7059 гласова и Милена Милићевић са 7027 гласова.

И даље актуелни заменик премијара Косова, Слободан Петровић освојио је 6869 гласова, док се поново за посланичка места пласирало још троје чланова СЛС из Штрпца – Саша Милосављевић са освојених 6849 гласова, Јелена Бонтић са освојених 6039 гласова и Јасмина Живковић са освојених 6017 гласова.

Десети по броју гласова је је Срђан Поповић из СЛС са освојених 5368. За посланичко место, пласирао се и носилац листе Прогресивно демократске странке Ненад Рашић је освојио 3749 гласова.

Велико изненађење је и неочекивано мали број гласова које је освојио лидер “Србија, демократија, Правда” Оливер Ивановић – укупно 2057 гласова, док је потпредседница његове странке Ксенија Божовић освојила само 1940.

Неочекиван пораз СНС

Српска напредна странка претрпела је неочекиван пораз унутар Српске листе. Укупно рачунајући појединачне гласове кандидата, међу 20 са највише гласова је само троје из СНС. Градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић освојио је на читавом Косову 2028 гласова, што је упола мање од 5500 колико је освојио на недавно одржаним локалним изборима и то само у Грачаници. Дистрибуција гласова је занимљива и у случају Слободана Петровића, који је овога пута више гласова освојио на северу, него јужно од Ибра.

(info-ks.net, vesti-online.com)