• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ЗБОГ ПОСЕТЕ КРИМ, Амбасада Украјине у Србији ‘прети’ Бошку Обрадовићу и Санди Рашковић
Прочитај ми чланак

ЗБОГ ПОСЕТЕ КРИМ, Амбасада Украјине у Србији ‘прети’ Бошку Обрадовићу и Санди Рашковић

0

ukrajinska-i-eu-zastava bosko krim i sanda

Украјинска амбасада у Београду изразила је забринутост због одласка делегација Демократске странке Србије и Покрета Двери  у посети Криму и позвала „све грађане Србије да се придржавају званичног става Београда о поштовању територијалног интегритета Украјине“.

Амбасада Украјине у допису наводи да су „недопустиве посете Криму ради званичних састанака са такозваном владом Крима“.

Лидер Српског покрета Двери,  Бошко Обрадовић и председница ДСС, Санда Рашковић Ивић, већ бораве на Криму, где ће бити примљени на највишем нивоу, а потом одлазе и у Моксви, где ће имати сусрете у руском Министарству спољних послова и Државној Думи.

Међутим, влада Украјина у Кијеву посете на Криму, ради званичних састанака, сматра као претњу националној целовитости, безбедности и интегритету Украјине, саопšтшава у свом допису украјинска амбасада у Србији и додаје:

– Такво кршење украјинског законодавства може изазвати предузимање одговарајућих мера и покретање одговарајућих поступака – наводи се у протесном писму.

Амбасада Украјине позвала је такође српске грађане да поштују помоћ украјинског народа у борби Србије за непризнавање независности Косова и очување мира и стабилности.

– Украјински народ никад није ратовао против Србије и зато би било праведно ако бисте и ви то ценили и понашали се према Украјини исто тако као што се Украјинци понашају према пријатељском и блиском нама српском народу – наводи амбасада Украјине.

Амбасада истиче да је, према украјинском законодавству, али и званичној позицији Србије, Крим неодвојиви део територији Украјине, што значи да се не признаје самопроглашена власт на Криму.

Украјина је међу земљама које нису признале самопроглашену независност Косова.

Цело саопштење Амбасаде Републике Украјине, у Београду, можете прочитати у документу испод:

ukrajinski ambasador dverimad

Извор: Србин.инфо