Прочитај ми чланак

ЗБОГ ОВЕ ИЗЈАВЕ посланика СНС-а могућ је раскол у владајућој коалицији

0

Изјава посланика Српске напредне странке Драгана Шормаза који је у интервјуу за Данас рекао да СНС не треба да прави коалицију са Социјалистичком партијом Србије (СПС) и да је време да та странка "крене да стиче искуство опозиционог рада", не може а да не покрене питање да ли је на помолу раскол у владајућој коалицији?

Са СПС-ом не треба правити коалицију. Време је да почну да стичу искуство опозиционог рада – рекао је Шормаз у интервјуу за Данас.

Са СПС-ом не треба правити коалицију. Време је да почну да стичу искуство опозиционог рада
Политиколог Бобан Стојановић каже за Директно.рс да му ова изјава не делује као неки актуелни раскол, већ више као уобичајне трзавице које постоје.

– Али, ово је више најава да би у случају бојкота избора СПС готово сигурно постао нова опозиција. И да је то можда припрема како СПС-а за опозициону позицију, а врло могуће и неки мањи партнери из СНС коалиције, који би можда могли самостално и да изађу на изборе. То јесте један од путева да СНС након избора направи парламентарну опозицију – СПС и мање странке из актуелне СНС коалиције – рекао је Стојановић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да са становишта политичких интереса и владајуће Српске напредне странке и генерално владајуће коалиције да је добро да се владајућа коалиција СНС и СПС продужи, јер та коалиција осигурава стабилност Србији.

– Шормазов став је легитиман, али за Србију таква перспектива посматрања није добра. Он је посланик Српске напредне странке, није ни председник нити потпредседник. Отуда, не верујем да је за сада његов став нешто што је толико релевантно да би он могао да говори о новим трендовима и о новим кретањима на политичкој сцени. Сваки даљи раскол би био штетан и за те партије и за земљу, поготово у околностима када један део партија прети бојкотом. Ове две странке имају национално усмерење, имају велики кредибилитет у Москви, односно Русији која нам је кључни фактор у одбрани Косова, па је добро да те две странке заједнички остану у коалицији – рекао је Анђелковић за Директно.рс