Прочитај ми чланак

Због крађе на референдуму председницима бирачких одбора до три година затвора

0

Данас је у Прес центру УНС одржана конференција за медије на којој су учествовали Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери и Радмила Васић – потпредседник Двери, председник Двери Београда.

Овом приликом показано је и доказано на које све начине је актуелни режим крао на референдуму, а против свих учеснике ове крађе биће поднете кривичне пријаве!

– Иако је НЕ на референдуму победило у највећим градовима у Србији (Београд, Нови Сад, Ниш), Александар Вучић је пре РИК-а изашао са лажним подацима о резултатима на референдуму, што је била очигледна порука РИК-у да морају наштеловати резултате у том смеру. То показују и сами записници са тих бирачких места, од тога да су на појединим изашли сви уписани у бирачки списак (што је немогуће) до тога да су резултате у општинске комисије носили људи који не постоје у бирачким одборима.

Бирачка места 12, 13 и 14 у Чачку: Бирачка места која се налазе у истој Месној заједници, једно до другог. На БМ 12 и 14 смо имали контролоре и резултат је следећи – БМ 12: ДА 174, НЕ 254 гласа; БМ 14: ДА 241, НЕ 301 глас. Бирачко место 103, Београд, Чукарица. У записнику стоји да је од куће гласало 119 особа. Да су повереници били у свакој улици која припада овом насељу морали су прећи минимум 20 км. Да су били на 60 адреса и да су се задржали по 5 минута, то би било 300 минута или 5 сати не рачунајући вожњу на коју мора отићи минимум сат времена. Комисија је морала пре поласка да припреми потврде, листиће, коверте, а за ову процедуру такође је требало минимум сат времена. Комисија није могла изаћи на терен пре 12 часова! Ово није ни теоретски могло да се изведе!

Бирачко место број 44 у Сјеници. Висока излазност (59%) и победа опције ДА (96,4%). Записник предала особа која није била члан бирачког одбора, под именом Жељко Јеринић.
Бирачко место број 60 у Сјеници: Уписан 771 бирач, гласао 771 бирач, што значи да је излазност била 100%. Од тога за опцију ДА 99.47% бирача.
Бирачко место број 18, село Лалиновац, општина Лебане. Први гласач који је убацио листић је истовремено председник бирачког одбора, што није дозвољено. Излазност на овом БМ је била 95%, а за опцију ДА гласало је 100% изашлих.

Радмила Васић, као члан референдумског одбора у Старом граду, на бирачком месту у Првој београдској гимназији, констатовала је следеће:

– Проблеми су почели да се јављају након првог сата, када су између 8 и 9 часова дошла само 4 бирача да гласају. Ту већ полако видела нервоза и тада почињу да долазе грађани који немају ни личну карту ни пасош, већ покушавају да гласају са здравственом књижицом, бус плус легитимацијом и разним пропусницама. Долази господин који показује поломљену, па залепљену личну карту и када нисам дозволила да гласа, обратио се председници и рекао јој „кажите да сам долазио“. Највећи проблем је настао када смо у 11 часова констатовали да нема пријављених за гласање ван БМ. Ту су се представници СНС и СПС побунили и рекли да списак треба да дође из општине.

Међутим, тај списак није дошао ни до 13 часова и тада сам изашла испред бирачког места да дам изјаву о томе како протиче гласање. Када сам се вратила, председница бирачког одбора је уписала два гласача које је наводно добила из општине. Када овакви притисци владају у самом центру Београда, на овом БМ, могу да замислим како је у београдским приградским општинама или у мањим општинама на територији Србије, као и у сеоским срединама.

Референдум је показао да су грађани Србије рекли јасно и гласно НЕ Александру Вучићу и његовом режиму, а 3. априла то НЕ ће се потврдити и на изборима.