Прочитај ми чланак

Због ЕУ Загреб и Љубљана поново на ратној нози

0

Препуцавања и поруке око (не)уласка у Европску унију све чешћи. Можда Хрватска никада не уђе у ЕУ, али неће ни Словенци на Јадран

Дан након што је словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец казао да Хрватска можда никада неће да уђе у Европску унију, ако не попусти око Љубљанске банке, дошао је још оштрији одговор из Загреба. Високопозиционирани СДП-овац, градоначелник Ријеке Војко Оберснел, одговорио је да “можда Хрватска никада неће да уђе у ЕУ, али неће ни Словенци на Јадран”.

– Крајње је неозбиљно да министар спољних послова суседне земље која се сматра пријатељском даје такве изјаве. Морају да буду свесни да се тако не може да гради пријатељство – закључује Оберснел.

ОДЛАГАЊЕ

Одложен је и састанак стручњака Словеније и Хрватске који би требало да понуде решење око дугова Љубљанске банке. Разлог није познат, али је јасно да ако до фебруара не дође до решења, све су мање шансе да ће словеначка страна да ратификује приступни уговор Хрватске и ЕУ.

Реаговао је и амерички амбасадор у Словенији Јозеф Мусомели, тражећи од Словеније и Хрватске да нађу компромис око дугова Љубљанске банке, како би Хрватска могла да 1. јула уђе у Унију. Интервенција америчког амбсадора наишла је на бројне критике у самој Словенији, јер му се замера да се по други пут у кратко време умешао у унутарње ствари земље. Мусомели је затражио и од Јаншине странке да се нађе замена за премијера, како би се избегли ванредни избори.

Писмо критике амбасадору упутили су бивши словеначки дипломати који тврде да је крајње недопустиво да се високи дипломатски представник САД меша у политички живот Словеније. Учинио је то и уочи прошлих избора, а сада се састаје са представницима словеначких странака.

Појачана реторика између Словеније и Хрватске необично подсећа и на гранични спор, који је коштао Хрватску готово годину дана замрзнутих преговора са ЕУ.

 

(Новости)