Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕНА ВЕЖБА „Србија 2019“ (ВИДЕО)

0

У Нишу је у току церемонија затварања тродневне међународне вежбе „Србија 2019“. Церемонији присуствују Александар Вучић, као и министар за ванредне ситуације Руске Федерације Јевгениј Зиничев.

Свечаности присуствују и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, министарка правде Нела Кубуровић и министар за ванредне ситуације Руске Федерације Јевгениј Зиничев, а почела је интонирањем химни Русије и Србије.

Раније данас у склопу вежбе на Бованском језеру одржана је показна вежба спасилачких тимова на којој су приказани аспекти спасавања људи у различитим ситуацијама: приликом гашења пожара са земље и из ваздуха, спасавање из рушевина, уз коришћење спасилачке опреме и ваздухопловства.

У тродневној вежби учествовало је више од 500 људи из седам земаља – Србије, Русије, Мађарске, БиХ, Северне Македоније, Турске, Кубе, као и представници Руско-јерменског хуманитарног центра.

Спасилачки тимови су током три дана провежбали здружени одговор у циљу отклањања последица разорног земљотреса и пратећих опасности.

Циљ вежбе коју организује МУП Србије и Министарство за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода Русије је развијења капацитета за одговор и уклањање последица ванредних ситауција, уз ангажовање специјалистичких тимова и коришћење специјалне спасилачке опреме и ваздухоплова.

У току је прелет авиона и хеликоптера који су учествовали у вежби.
16:23

Вучић: Живела Србија

Председник Србије Александар Вучић захвалио се свима који су учествовали у вежби а посебно се захвалио првом заменику МЧС-а Русије Александру Чупријану за искрено пријатељство и подршку.

Вучић је замолио руског представника да пренесе поздраве руском председнику Владимиру Путину.

„Овде сете увек добродошли. Ми смо мирољубив народ. Живела Србија“, рекао је Вучић.

Први заменик МЧС-а Русије Александар Чупријан уручио је српском председнику Александру Вучићу сабљу.

16:19
„Драги Срби хвала вам за дивно гостопримство“

Први заменик МЧС-а Русије Александар Чупријан оценио је да су вежба о које је српски председник Александар Вучић договорио са руским колегом Владимиром Путином почетком године успешно извршене.

„Вежба је извршена у име братства Срба и Руса и у име братства између свих спасилаца света. Драги срби хвала вам за дивно гостопримство!“.

16:11
Стефановић: Сарадња Србије и Русије пример успешне сарадње

Министар полиције Небојша Стефановић захвалио се учесницима вежбе и поручио да је њихов посао веома тежак и одговоран.

„Тешко је наћи речи да се опише захвалност за посао који радите“, рекао је министар полиције.

Према његовим речима, сарадња Србије и Русије је пример дугогодишње и успешне сарадње.

16:06
Интонирањем химне Републике Србије церемонија је почела

16:04
На церемонију стигао председник Србије Александар Вучић

16:03
Све је спремно за почетак свечаног затварања вежбе Србија 2019.
Грађани се окупљају на нишком улицама и тргу краља Милана, оркестар се увежбава, учесници се лагано постројавају а гости пуне свечану ложу.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!