Прочитај ми чланак

Завршена блокада после 2 сата: Окупљени поручили да неће одустати, аплаузи за крај

0

Почеле су протестне блокаде ауто-пута. Пратите дешавања уживо на сајту и Јутјуб каналу Србин инфо.

Из минута у минут

19:59

Завршена блокада ауто-пута код Сава центра

Блокада ауто-пута у Београду, код Сава центра, у овом тренутку је завршена, уз аплауз окупљених грађана.

19:37

Завршена блокада у Новом Саду

Блокада Темеринске петље у Новом Саду је управо завршена.

19:02

Полиција у Новом Саду преусмерава возила ка Каћкој петљи

Саобраћајна полиција у Новом Саду враћа возаче из правца Београда ка Каћкој петљи, одакле могу ући у Нови Сад.

18:59

Грађани у Новом Саду пропуштају возила с децом, деле флаше са водом

Упркос блокади, протестанти су у Новом саду пустили возило аустријских таблица у којем се налази двоје мале деце. Пре рога, активисти су нудили флаширану воду возачима у колони. Велики број возила се окреће на аутопуту и вози у супротном правцу, ка Београду.

18:52

Инцидент у Новом Саду: Ауто покушао да пробије блокаду 

Како јавља репортерка Нова.рс у Новом Саду је дошло до инцидента, када је аутомобил са упаљеним блинкерима који је долазио из правца Београда покушао да прође барикаду. У лимузини мађарских дипломатских таблица су се налазила двојица мускараца који су, упркос окуплхеним грађанима, покушали да обиђу колону возила и да уђу у Нови Сад. Након убеђивања са народним послаником Јанком Веселиновићем, одустали су од намере и одвезли се у рикверц.

18:41

У Новом Саду транспаренти „Испуните захтеве“

Протестанти су управо затворили свих шест трака ауто-пута из Новог Сада, као и из правца Београда. Тренутно се стварају колоне возила и камиона, али већина возача за сада стрпљиво стоји и чека, док поједини и трубе у знак подршке. Возаче који долазе из правца Београда дочекује двадестак метара дуг транспарент на ком писе „Испуните захтеве“.

18:39

Срђан Миливојевић: Полиција је херметички затворила прилаз ауто-путу

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић за Н1 каже да се полиција јако добро организовала како би спречила грађане да се прикључе блокади.

„Никоме није било дозвољено да се укључе на ауто-пут ни код скретања за Икеу, а поготову кад смо ушли у Београд. Петља Коњарник је била херметички затворена, полиција је тврдила да је то радила због наше безбедности. Иста ситуација је била и с друге стране. То показује страх режима. Људи су дошли, стрпљиво стоје, а ми демонстрирамо да нећемо одустати“, рекао је Миливојевић и додао да је циљ организатора био да ауто-пут код Сава центра буде испуњен аутомобилима, али да нису љути на полицију, јер се они боре и за њих.

18:24

Ћута: Хвала свим људима на стрпљењу и разумевању

Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка захвалио се грађанима на стрпљењу.

„Нисмо имали ниједан проблем с људима у саобраћају, људи су нас поздрављали. Дакле, ово је само показна вежба Вучићу да смо у стању и спремни да идемо до краја у испуњењу захтева. Ове акције ће се наставити. Хвала свим људима на стрпљењу и разумевању. Или ће Вучић испунити захтеве, за почетак Гашић да лети или ћемо наставити с оваквим акцијама“, рекао је Јовановић.

18:13

Почела блокада и у Новом Саду

Званично је почела и блокада ауто-пута у Новом Саду.

Како јавља репортерка Нова.рс, Новосађани се јос окупљају на паркингу са ког ће затим изаћи на ауто-пут и блокирати саобраћај до 20 сати. Тренутно је пар стотина грађана ту, али се очекује долазак још активиста.

 

18:03

Грађани скандирају „Вучићу, одлази“

Окупљени грађани скандирају „Вучићу, одлази“.

Организатори подсећају да ће сутра у 18 сати почети још један протест „Србија против насиља“. Грађани ће након окупљања испред Скупштине Србије, шетати до зграде телевизије Пинк.

18:01

Почела блокада код Сава центра, трајаће до 20 сати

Колона која је кренула ка Сава центру из правца Бубањ потока у овом тренутку је стигла испред Сава центра. Дочекани су аплаузом и уз звуке сирена. Ауто-пут код Сава центра сад је у потпуности блокиран. Блокада ће трајати до 20 сати. У овом тренутку требало би да почне и блокада ауто-пута у Новом Саду, у правцу ка Суботици.

17:54

Снимак дроном изнад Сава Центра: Ауто пут сабласно празан

17:53

Изјаве грађана с блокада

Грађани који су се окупили испред Сава центра разговарали су са нашим репортером о разлозима због којих су данас ту.

17:43

Друга колона стигла до Душановца

Друга колона која долази из правца Бубањ потока, у овом тренутку је близу искључења за Душановац. Очекује се да ускоро стигне до Сава центра, када ће ауто-пут у овом делу бити у потпуности блокиран.

17:42

Пропуштено возило Хитне помоћи

Како јавља репортер Нова.рс управо је пропуштено једно возило Хитне помоћи.

17:35

Полиција не дозвољава грађанима да се прикључе блокади

Како јављају организатори, полиција не дозвољава грађанима да приђу Сава центру и да се прикључе блокади.

Копредседник Заједно Небојша Зеленовић каже да је полиција на неколико различитих тачака у Београду спречила оне грађане који су хтели да се прикључе колима, да то и ураде.

„Позивам све грађане да дођу пешке, јавним превозом, да нам се придруже у блокади. Ова ће блокада свакако успети с оним бројем људи који су ту. Али само да знате шта се дешава“, поручио је Зеленовић.

17:22

Радомир Лазовић: Оне које ово малтретира подсетио бих на разлог

Посланик Зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд Радомир Лазовић каже да је увод у оно што ће бити сутра – протест.

„Ми ћемо полако уводити друге облике грађанске непослушности и блокаде. Желимо да објаснимо онима који не желе да нас чују да нешто мора да се промени. Дакле, нема никаквог одустајања. Овде ће морати да дође до промена што пре, како не бисмо могли да улазимо у озбиљније облике протеста“, рекао је Лазовић за Н1.

На питање да ли мисли да је ово малтретирање грађана, каже:

„Сматрам да је ово један од начин да се заустави насиље и мржња, ако 19 мртвих и 20 рањених није разлог да се нешто у нашој земљи промени, ја онда не знам шта је. Оне које ово малтретира подсетио бих на то шта је разлог свему овоме“.

17:15

Један правац аутопута блокиран, Газела празна

Траке ауто-пута код Сава центра из правца Шимановаца је блокирана. Мост Газела је у потпуности празна. Очекује се и да траке у другом правцу ускоро буду заустављене у саобраћај. Планирано је да саобраћај код Сава центра буде обустављен до 20 сати.

17:08

Једна колона стигла до Генекса, ускоро стижу испред Сава центра

Колона из правца Шимановаца стигла је до Генекс куле и ускоро стиже код Сава центра.

17:01

Колона код Икее

Копредседница Заједно Биљана Стојковић налази се у колони која је тренутно код Икее.

16:59

Припрема се и Нови Сад за блокаду ауто-пута у 18 сати

И у Новом Саду се припрема блокада ауто-пута у смеру ка Суботици. Како кажу организатори, народни посланици из Новог Сада ће у 18 сати исећи ограду и превести грађане на ауто-пут. Заустављаће траку по траку.

„Имаћемо прслуке, заставице, велики број редара је ту. Овде нема успорене вожње као у Београду, грађани овде заустављају у потпуности саобраћај“, кажу из организације за Н1.

16:51

Колона из правца Бубањ потока блокира све три траке

Колона која је кренула са Бубањ потока, такође се креће ка Сава центру успореном брзином. Возила из колоне су заузела све три коловозне траке.

Foto: Srbin.info

Foto: Srbin.info

Foto: Srbin.info

Foto: Srbin.info

16:45

Зеленовић из колоне: Идемо до краја, видимо се испред Сава центра

Копредседник Заједно Небојша Зеленовић јавља се из аутомобила, из колоне ка Сава центру.

„Ево нас у ауту, идемо ка Сава центру. Власт се прави да нас не чује, желе да протести стану. Мора насиље да стане, а не протести. Идемо до краја. Видимо се испред Сава центра“, поручио је Зеленовић из колоне ка Сава центру.

16:40

Ћута у колони ка Сава центру ВИДЕО

Копредседник Заједно Александар Јовановић Ћута налази се у колони, а Еколошки устанак преноси директно кретање возила ка Сава центру.

16:38

Колона из Шимановаца стигла до аеродрома

Колона која је кренула из Шимановаца тренутно се налази код скретања за београдски аеродром.

У колони је са рампе кренуло 22 возила, али сад се већ прави чеп у саобраћају.

16:31
Колона која је кренула из Шимановаца на путу ка Београду ВИДЕО

16:30

Креће колона и из Бубањ потока, Алексић каже да ће пропуштати Хитну помоћ

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић каже да је полиција обавештена и да ће ускоро кренути колона из Бубањ потока.

„Ово што се данас дешава је нужда. Извињавам се грађанима Србије који ће морати мало да истрпе. Власт која два месеца игнорише таргедије, 19. мртве деце… Сви морамо мало да истрпимо. Оно што се дешава са блокадом данас је само зато што се власт прави аутистична за све ово. И у парламенту и у вези онога што траже грађани на улицама. Зато сутра идемо и на Пинк. Ићи ће и блокаде железница, у једном тренутку ће Србија стати. Или ће стати насиље или ће стати Србија“, рекао је Алексић и додао да ће пропуштати Хитну помоћ и све оне којима је потребна помоћ.

16:15

Креће протестна колона из Шимановаца

Копредседник Заједно Небојша Зеленовић предводи колону код Шимановаца која ће се ускоро укључити на ауто-пут.

„Ауто-пут ће бити блокиран успореном вожњом, брзином од 30 до 50 километара на час. Очекујемо да ће се колоне срести око 17 сати код Сава центра. Ми нисмо срећни због овога, али они желе да стане протест, а ми желимо да стане насиље. У Србији ће стати насиље или ће све стати“, рекао је Зеленовић.

16:10

Полазак са наплатних рампи касни

Полазак опозиционара касни. Како преноси Н1, један део опозиционара се окупља у близини Младеновца, а други је кренуо из Шапца.

Блокада ауто-пута Е 75 у Београду најављена је данас за после 16 сатова, како су раније најавили технички организатори протеста „Србија против насиља“. Два сата касније, протестна вожња почеће и у Новом Саду.

Како је планирано, копредседник Заједно Небојша Зеленовић предводиће колону која креће из Шимановаца ка Сава центру, док ће са наплатне рампе код Бубањ потока аутомобилима кренути потпредседник НС Мирослав Алексић, копредседник Заједно Александар Јовановић Ћута и посланик ДС Срђан Миливојевић.

Чланови и лидери Не давимо Београд чекаће их на ауто-путу код Сава центра, где би две колоне возила из два правца требало да се сретну.