Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН САСТАНАК Вучић: Тражимо само да се Срби у РС и БиХ осећају сигурно

0

У Истанбулу је одржан састанак председника Србије Александра Вучића, председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и бошњачког члана председништва БиХ Бакира Изетбеговића. У фокусу састанка је била регионална сарадња.

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија поштује територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразум, а једино што тражи од Бошњака то је да се и Срби у Републици Српској и свугде друго у БиХ осећају сигурно.

Istanbul, 29. januara 2018.- U Istanbulu su u toku razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vucica (L), predsednika Turske Redzepa Tajipa Erdogana (S) i bosnjackog clana predsednistva BiH Bakira Izetbegovica (D), a tema trilateralnog sastanka je saradnja u regionu, pre svega, kako je najavio srpski predsednik uoci susreta, odnosi Srba i Bosnjaka. FOTO TANJUG/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE/ nr

Извор: Тањуг/Служба за сарадњу с медијима председника Србије

– Захвалан сам на труду председнику Ердогану. Разговарали смо Изетбеговић и ја и имали смо довољно времена да разговарамо. Оно што је за мене најважније…рекао сам – Србија поштује територијални интегритет БиХ, Дејтонски мировни споразум, све што од вас Бошњака тражимо то је да се и Срби у Републици Српској и свугде друго у БиХ осећају сигурно. Да онако како ми не желимо да урушавамо ваш територијални интегритет да вас молимо да имате такав однос према Републици Српској која је Дејтоном створени ентитет на територији БиХ – рекао је председник Србије.

Он је навео да је разговор са Изетбеговићем био добар и отворен, пре свега о свеукупним односима Срба и Бошњака, као и о односима у БиХ, односима између Србије и БиХ.

– Оно што је најважније за људе то је да сам уверен да ћемо успети заједничким напорима да обезбедимо трајан и сигуран мир и за српски народ, али и за Бошњаке и за Хрвате и за све друге који живе на територији БиХ. Наш је договор да шта год да се дешава и како год да се дешава – мир и стабилност морају да буду сачувани – истакао је Вучић и додао да је то веома важно јер, све што постижете, можете да постижете само ако имате мир и сигурност.

„Изетбеговић се није понашао као председник Председништва БиХ“

Он је на констатацију новинара да је у Истанбулу недавно боравила и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и питање да ли Турска може релаксирати односе у региону још једном изразио захвалност председнику Ердогану на порукама које је изнео у Новом Пазару, које су, оценио је, биле много другачије поруке од оних које су постојале пре седам и осам година.

Како је рекао увек је спреман да се одазове сваком позиву на разговор, да је изузетно важно да се разговара те да не види никакав проблем у томе што неки људи имају своје интересе на Балкану „а да то нисмо ми и Хрватска и БиХ…“.

– Ми знамо шта је наше, сви знају све и то је увек добродошло – додао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву председника РС Милорада Додика да је преседан да се разговара са једним чланом Предсеништва БиХ у Истанбулу рекао да је Додик критиковао „њихово понашање“ и поручио „у то нећу да улазим уопште“.

Додао је да је на њему да увек и готово са свима разговара и указао да се Изетбеговић није представљао као председник Председништва БиХ.

– Изетбеговић се није представљао као председник да будем искрен, већ се представљао као бошњачки члан Председништва…и тако се и најавио и тако је и говорио. Могао бих да кажем шта хоћете, али да будем фер – то је рекао Изетбеговић. Разумем и председника Додика, али мислим да је добро када људи разговарају – закључио је Вучић.

Изетбеговић: Вучић је рекао да БиХ више никада неће имати проблем са Србијом

Након састанка тројног састанка медијима се обратио и Бакир Изетбеговић. Он је за ТВ Н1 изјавио да би резултати њиховог сусрета могли бити „историјски“.

– Дакле да се направи аутопут или већином аутопут, који би направио круг Сарајево-Зеница-Тузла-Брчко-Бијељина-Београд, па онда на Пожегу и Вишеград назад до Сарајева. Да се потпуно заврши круг – казао је Изетбеговић.

Он је рекао да је турски председник Ердоган обећао да ће се изнаћи начин да се таква ствар уради.

– То је огроман пројекат, али Турска држава је велика и велико је оно што су они направили. Мислим да су хиљаде километар урадили у задњих десетак година – казао је Изетбеговић.

Он је као другу ствар истакао изјаву председника Србије Александра Вучића.

– Оно што је инсистирао господин Вучић…Он је рекао да никада више Босна и Херцеговина неће имати проблема са Србијом. Дакле да је Србија гарант мира и стабилности и побољшања односа између Бошњака и Срба на Балкану. Те две ствари, ако се остваре, за мене би биле од једног историјског значаја – додао је Изетбеговић за Н1.

Председник Турске дочекао је српског председника испред председничке палате, где су затим започели билатерални састанак.

Теме о којима су два председника разговарала су јачање политичке сарадње две земље, нове инвестиције и инфраструктурни пројекти.

После билатералног сусрета Вучића и Ердогана уследила је и трилатерала са бошњачким чланом председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем о регионалној сарадњи, посебно о односима Срба и Бошњака.