Прочитај ми чланак

Завршен састанак државног врха: Београд ће Приштини понудити заједницу општина

0

На вечерашњем састанку државног врха у кабинету председника Србије Томислава Николића постигнуто је апсолутно јединство по питању наставка преговора Београда и Приштине, у које Србија улази „самопоуздано и са јасним циљем“, изјавио је новинарима по завршетку састанка Николићев саветник Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да је циљ успостављање заједнице општина која би омогућила Србима на Косову и Метохији да уживају онакав степен права какав доликује градјанима Европе у 21. веку.

Ђурић је поновио да по свим важним питањима за која се предвиђа да ће бити отворена постоји пуно државно јединство, а Београд очекује и од друге стране да покаже минимум предсности да се постигне компромис.

Он је рекао и да власти Србије не очекују да им ЕУ испостави захтев за укидање „паралелних институција“ на северу КиМ, а да од Брисела очекује да остане непристрасан.

Тема састанка су, како је истакао били наставак дијалога са Приштином и евроинтеграције, а државни врх овом приликом није разговарао о односима у владајућој коалицији и другим актуелним темама.

У Председништву су разговарали премијер Ивица Дачић, министарка локалне самоуправе и регионалног развоја Верица Калановић и директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Сусрет државног врха претходи новој рунди разговора премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија у Бриселу 19. и 20. фебруара, али и путу првог потпредседника владе Александра Вучића 20. фебруара у Немачку, земљу чији би став могао да буде пресудан за одређивање датума за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ.

Премијер је јуче новинарима рекао да, уочи наставка разговора са Тачијем треба да буде одржан састанак државног врха како би се утврдила будућа политика о том питању.

Од тога нам зависи да ли ћемо добити датум за преговоре за чланство у Европској унији, да ли ћемо довести стране инвеститоре. Влада је донела одлуку да иде даље и сигуран сам да ће ова влада оставити веома јак печат у историји Србије, јер смо на домак остварења циљева – да будемо чланица ЕУ, а да при томе мирним путем одбранимо државне и националне интересе – рекао је Дачић.

Председник Николић и премијер Дачић су раније данас разговарали са патријархом српским Иринејом.

 

Блиц