Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ: „Срамна хрватска пресуда капетану Драгану!“

0

Након монтираног и политички мотивисаног судског процеса хрватско правосуђе донело је скандалозну одлуку којом српског хероја Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, осуђује на робију од 15 година затвора!

Након монтираног и политички мотивисаног судског процеса хрватско правосуђе донело је скандалозну одлуку којом српског хероја Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, осуђује на робију од 15 година затвора!

Српски сабор Заветници у овој пресуди види само још једно у низу средстава које користи званична Хрватска како би вршила демонизацију српског народа и прогласила га јединим кривцем за ратове 90-их година и за распад Југославије.

Пресуда Жупанијског суда у Сплиту за нас је отворена демонстрација силе хрватског правосуђа и показивање праксе да се Срби на сваки могући начин представе као геноцидни народ и ратни злочинци, док се на другој страни у потпуности негирају хрватски злочини над српским народом. Овом приликом истичемо да ниједан Хрват до сада није осуђен у Хагу за злочине над Србима.

Подсећамо да су Заветници током протеклих година водили интензивну кампању у којој су упозоравали јавност на брутално вишегодишње кршење људских и процесних права капетана Драгана и позивали државно руководство Србије да предузме све адекватне мере како би пружило пуну заштиту и правну помоћ Драгану Васиљковићу.

Истичемо да су Заветници имали састанак и са представницима правног тима Драгана Васиљковића у Београду приликом чега је договорено да ће одбор покрета за правна питања правно, дипломатски, процедурално и на сваки други начин покушати да помогне у одбрани капетана Драгана.

Захтевали смо од државног руководства да реагује и искористи све расположиве механизме политичког притиска на званични Загреб како би се капетану Драгану обезбедили услови за фер и правично суђење. Подсећамо да је Хрватска до сада већ успешно користила сличне механизме када су у питању њени грађани па се питамо због чега исти принцип не може да важи и за српске држављане?!

Као један од најпознатијих српских ратних команданата током деведесетих година, чувен по дисциплини и строгом примењивању кодекса части, капетан Драган сачувао је животе многих српских цивила од злочиначких напада хрватских усташа! Он ће увек бити светао пример достојанства и части српског војника који је себе несебично ставио у одбрану интереса српског народа.