Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ: Ослобађање Насера Орића порука да злочини над Србима нису кажњиви!

0

Српски сабор Заветници најоштрије осуђује срамну одлуку Суда БиХ о ослобађању ратног злочинца Насера Орића, сматрајући је новим понижењем за све српске жртве које су настрадале од руке паравојних формација Армије БиХ.

Пуштање на слободу једног од највећих крвника српског народа, човека чији ратни саборци и сами признају да су под његовом командом чињени стравични злочини над Србима у Подрињу порука је да српске жртве немају право на правду. Одлука Суда БиХ одраз је двоструких аршина који се већ годинама користе у правосудном систему БиХ и селективне примене права у односу на жртве из редова српског народа.

Док се Срби без икаквог ваљаног доказа осуђују пред Хашким трибуналом на вишегодишње затворске казне бошњачки ратни злочинци се упркос мноштву чињеница о њиховој кривици пуштају на слободу и третирају као хероји. Како може херој бити неко ко је масакрирао више од 3.500 српских цивила и ко у својој књизи отворено признаје да су његови војници учествовали у злочинима над Србима у Сребреници?! Да ли монструм који је зверски мучио и убио на стотине српске деце, међу њима и малолетног Слободана Стојановића, којем су Насерови зликовци распорили стомак у облику крста, може да се назива невиним човеком?!

Оваквим скандалозним поступањем Суд БиХ још једном је потврдио своју нелегалну и нелегитимну природу, показавши да су му једини циљ демонизација српског народа и промовисање тезе о геноцидности Републике Српске. Суд, који је могао да ослободи доказаног злочинца и крволока није институција правне државе већ политичко средство у рукама оних којима је циљ угрожавање мира и безбедности у региону.

Не може се причати о помирењу и добросуседској политици са БиХ када Сарајево није спремно да призна сопствене злочине над српским народом. Нема мира и стабилности све док постоје институције попут Суда БиХ које нису ту да би спроводиле правду, већ су оруђе за угрожавање безбедности у региону и стварање атмосфере да је геноцид над Србима оправдан и дозвољен.

Заветници апелују на државно руководство Србије да свуда и на сваком кораку у међународној заједници отвара питање процесуирања злочина над српским народом и инсистира на доследном и правичном кажњавању оних који су те злочине осмислили и извршавали. Београд мора да покаже политичку и дипломатску одлучност када је у питању расветљавање свих злочина над Србима током 90-их.

Такође пружамо пуну подршку напорима државног руководства у Бањалуци да се распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, сматрајући да је време да се народ Републике Српске одупре диктату ових наметнутих антисрпских и антидејтонских институција.