Прочитај ми чланак

ЗАТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ: Македонија добија позив за чланство у НАТО

0

Македонија ће сигурно на наредном самиту у јулу добити позив за чланство у НАТО, али са придруживањем ЕУ ће ићи нешто теже, не због Скопља, већ због неспремности Уније, односно свих њених чланица, пише портал МКД позивајући на своје изворе.

– Ваша земља ће добити позив за придруживање НАТО-у. Биће лакше. Генерални секретар НАТО-а је обавештен од грчких власти да не постоји проблем након договора о новом имену, министар Никос Коцијас званично је послао писмо и НАТО и ЕУ. Тако неће бити никакав проблем када споразум ступи на снагу – рекао је исти извор МКД.

Проблем се не очекује ни у Грчкој, јер је сасвим сигурно да ће премијер Алексис Ципрас обезбедити 151 посланика за ратификацију споазума са Скопљем о новом имену Македоније.

Према речима истог извора, проблем са почетком преговора о чланству у ЕУ је у неспремности саме Уније, тачније свим њеним чланицама у овом тренутку.

Извор објашњава да је та неприпремљеност Уније и држва чланица више због Албаније, него Македоније.

– Важно је да се две земље раздвоје и донесу одлуку према меритуму и шта се ради у сваком од њих, према индивидуалном испуњавању услова, а не у пакету – додаје неименовани саговорник МКД.

Важно је сматра саговорник портала да се искористи снажна међународна подршка коју у овом тренутку има влада премијера Зорана Заева.

Изгледа да је Француска тренутно највећа препрека у ЕУ. Француски амбасадор Кристијан Тимоние у изјави за МКД, каже да је у Паризу још увек у току разговор о томе шта ће председник Мануел Макрон рећи председнику Савета ЕУ.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да очекује да ће лидери те војне алијансе на следећем самиту одлучити да ли ће и званично покренути преговоре у пријему Македоније у чланство.

– Очекујем и надам се да ће НАТО лидери на самиту одлучити да започну преговоре о чланству – рекао је Столтенберг, преноси АП.

Ова одлука донета је након што су Атина и Скопље потписали историјски споразум о решењу спора о имену Македоније.

Самит НАТО-а, којем ће присуствовати и амерички председник Доналд Трамп одржаће се 11. и 12. јула.