Прочитај ми чланак

Заступају странце – Соња Бисерко: Косово треба да иде да би нам дали паре за буџет

0

Доследно спровођење страних налога: Продају државу за једногодишње крпљење буџета

Влада Србије би очигледно требала да усвоји закон по угледу на онај који је Русија увела а који се тиче невладиних организација које добијају новац из иностранства.

Када је реч о Србији, међународној заједници је најважније питања Косова, док су све остале ствари препуштене Србији, сматрају Наташа Кандић и Соња Бисерко.

На питање да који део јавности је у праву – они који кажу да је у Србији данас горе него икад јер као да смо се вратили у деведесете, Латинка Перовић која је недавно изјавила да Србија нестаје, или пак актуелна власт на челу са СНС и СПС, која каже да је данас боље него икад пре- Кандићева и Бисерко кажу да у свакој тези има по мало истине.

Наиме, директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић рекла је, гостујући у емисји Б92 „Хоћу да знам“ да се данас у Србији живи и лошије, да има истине у томе да Србија нестаје, али и да се мора признати да се неке ствари ипак померају на боље.

Ипак, наглашава она, Србија је данас постконфликтно друштво, али оно које није почело унутар себе да рашчишћава и решава проблеме из прошлости, попут ратних злочина. Такође, додаје она, ни 5. октобар није донео неко „рашчишћавање ситуације“, тако да се, све у свему, не може рећи да смо ми једно пристојно, организовано друштво.

С друге стране, каже Кандићева, не може се рећи да Србија нестаје, јер она решава неке проблеме, односно нешто се ипак дешава. Као пример навела је питање Косова које је сада, постало најважније питање и једино питање које интересује међународну заједницу, када је Србија у питању.

Њих интересује само Косово, све друго је препуштено нама и зависи од нас. ЕУ и САД не интересује ко је на власти јер имају саговорнике који ће да реше питање Косова. Ова власт, хтели или не да признамо, је у односу на претходну, до сада направила велики помак у односу на Косово, оценила је она.

Директорка Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко сматра да се ЕУ и САД после 20 година осећају преварено и да недавна посета Хилари Клинтон и Кетрин Ештон Београду показује да међународна заједница неће допустити било какве промене граница на Балкану, при чему се наравно мисли на Србију и БиХ, које су, како оцењује Соња Бисерко пред својеврсним распадом због унутрашњих процеса у њима, а за Србију то је случај с Косовом.

Такође, ова посета је показала и да су ЕУ и САД имају заједнички став око тог питања, што је важно јер су овде мислили и рачунали на то да имају различит став, додала је она.

Соња Бисерко сматра и да постоји мишљење у међународној заједници да ће једна струја, екстремна, на Косову, да се увуче у процес решавање питања Косова, и која ће на крају и допринети највише да се то питање реши.

Косово треба да оде и то треба прихватити, додала је Соња Бисерко и напоменула да ако Србија по том питању не буде била кооперативна неће је бити у буџету који ЕУ ускоро завршава за период од наредних 7 година.

 

(Вести.нет,Б92 )