Прочитај ми чланак

Зашто су Н1 и Нова С прекинуле програм: Лом на CNN-у или притисак на Вучића због..

0

Телевизије Н1 и "Нова С" прекинуле су синоћ у поноћ емитовање програма и објавиле телоп на којем на црној позадини пише "Мрак у Србији без слободних медија".

За сада нема званичних објашњења за овакав потез, нити информација до када ће трајати прекид програма ових телевизија. Ипак, могућа су два разлога за ову изненадну акцију.

Под један, CNN је недавно објавио да ће отпустити већински део запослених, пре свега у подружницама широм света. Пре неколико дана, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил је на свом Твитер налогу објавио фотографију састанка са уредницима вести на „Нова С“ Јеленом Обућином и Слободаном Георијевим.

Подсећамо, власник Н1 и „Нове С“ је „Јунајтед медија“ чији је власник, пак, „Јунантед група“, чији власници су инвестициони фондови који управљају десетинама милијарди долара капитала – већински је „БЦ партнерс“, док „значајан мањински удео“ има инвестициони фонд ККР. На челу ККР Глобалног института је Дејвид Петреус, бивши директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА).

Друга опција могао би да буде притисак на уставокршитеља Александра Вучића да једној од ове две телевизије додели националну фрекфенцију, што би у новонасталој ситуацији било кључно за стабилно финансирање.

Како Удружење новинара Србије (УНС) незванично сазнаје, разлог за прекид програма на телевизијама Н1 и „Нова С“ је протест због тога што РЕМ не доноси одлуку по конкурсу расписаном за пету фреквенцију. Рок за доношење одлуке о петој фреквенцији био је 2. децембар.

Запосленима је синоћ саопштена одлука да се у поноћ прекине програм. Не зна се до када ће „мрак“ трајати. Иако мрак траје на информативним каналима, остали канали су и даље активни. Да ли то значи да је забавни и играни садржај уреду и није потребно ништа мењати?