Прочитај ми чланак

Скупштина – Мариника у паници: Новим законом терају Н1 из Србије!? (ВИДЕО)

0

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић изјавила је данас да је избацивање два спорна члана из Нацрта закона о електронским медијима добра ствар, али да она "не верује режиму". Упитала је и "ко су тајни законописци" који су "преко ноћи" додали та два спорна члана у нацрт закона.

„Измена два члана јесте добра ствар, да нам не нестану Н1 и Нова, али имамо увођење Телекома, легализацију свих нелегалних радњи до сад и улаз у власничку структуру у медије Телекома, који је заробила власт“, казала је Тепић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Тепић је рекла да је покушај „прекрајања“ Нацрта закона о електронским медијима имао за циљ да се уведе „потпуни медијски мрак“.

„Диктатор у Србији, као и сваки диктатор, одлучио да уведе потпуни медијски мрак, да измени медијске законе преко ноћи, на тај начин што ће СББ финансијски исрпети и натерати да напусти Србију и да Н1 и Нова С немају где да се виде. Добро је што смо сви реаговали. Знате да смо најавили да уколико се не измене спорни чланови закона да ћемо ићи на седницу Владе, да бисмо је упозорили да јој не пада на памет да таква законска решења шаље у Скупштину. Добро је што се око неких чланова закона успостављен консензус и што су лоша решања избрсана“, нагласила је Тепић.

Али, како је рекла, знајући режим Александра Вучића, исказала је сумњу да ће тако и остати.

„Морам да кажем да им ми ништа не верујемо, јер је и ова форма закона добила преко ноћи нова два члана. И с тим у вези желимо да питамо ко је тајни законописац који је дописао те чланове. Није то пало с неба, ко је смислио тај сценарио да спроведе медијски мрак у Србији“, упитала је.

Она је изразила и бојазан да ће власт успети у ономе што је замислила амандманима на закон кад он дође у скупштинску процедуру.

„Могуће је да се једним амандманом власти суштина тог закона промени. Ми ћемо учинити све да се то не деси“, нагласила је Тепић.

Тепић је рекла и да је „остала недоречена једна ствар“ у новим медијским законима.

„Легализација свега онога што је државни Телеком, заробљен у канџама власти радио у медијској сфери, да се то овим законом покуша да легализује“, упозорила је Тепић.

Тепић је подсетила на све примере у којима је Телеком покушао да се умеша у медијску сферу.

„Колико смо све примера давали на који начин путем Телекома се купују медији који служе као батина за опозицију и слободномислећих људи“, казала је.

Подсетила је и да је „Телеком наш новац дао Коперникусу, малом оператеру у то време, којим је власник те куће купио Б92 и ТВ ПРВА“.

„Сада се овим решењем у законима потпуно нормално очекивати да се то све легализује. Сећате се и чувеног уговора од 38 милиона који је Телеком дао Игору Жежељу, који је у међувремену постао мултимилионер, за фиктивни посао и сада по том уговору има право да тражи своја права назад“, изјавила је потпредседница ССП.

Тепић је рекла и да је дан пре завршетка јавне расправе о новим медијским законима, РЕМ доделио три дозволе повезаним лицима Телекома Србије.

„Дозволе су додељене привредном друштву ‘Арена цханнелс гроуп’, који је у стопостотном власништву Телекома Србија. Или се крије или не постоји записник са те седнице РЕМ-а, али то се догодило непосредно пре завршетка јавне расправе“, појаснила је.

Према њеним речима, кључна претња је да се медијским законима покушава да омогући да „Телеком Србија постане власник ТВ Прве и Б92“, које имају националну фреквенцију.

Како је рекла, ствара се импресија да су „спорни чланови убачени да би се о њима расправљало а да се прећути случај Телекома.

„Спречићемо Телеком да уђе у власничку структуру медија, јер то значи да имате потпуни медијски мрак, јер пета национална фреквенција и даље није додељена, а имамо РЕМ који је сервис и слуга СНС и Александра Вучића“, казала је.