Прочитај ми чланак

Вујошевић: Шокиран сам анксиозном и агресивном реакцијом Н1 на моје гостовање

0

Кошаркашки тренер и кандидат Социјалдемократске странке (СДС) за градоначелника Београда на претходним београдским изборима Душко Вујошевић позвао је данас председника Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа да организује састанак са свим опозиционим лидерима на којем ће се договорити заједничка стратегија наступа на изборима.

Вујошевић је Ђиласа позвао да на тај састанак позове све лидере опозиције, а не само оне које он сматра да за своје адекватне следбенике.

Он је писаној изјави истакао да је његово гостовање на телевизији Нова С, у којем је рекао да је Ђилас основни узрок нејединства и слабљења опозиционих странака и да утиче на одређене медије, изазвало много реакција.

„Будући да сам један од првобораца у супростављању овој власти наравно да не желим да се једна диктатура замени другом, а имам потребу да упозорим на све што ми на то оправдано заличи“, рекао је Вујошевић.

Он је истакао и да је свестан квалитета програма телевизија Нове С и Н1, али да има утисак да Ђилас има велики утицај на уређивачку полтику и да тај утицај произилази из директног или индиректоног учешћа у власништву, а да је јавности позната „навика господина Драгана Ђиласа да прикрива власништво над компанијама“.

Како је навео, он нема доказе да је то истина, али да је убеђен да је тако.

„Заступам, износим и браним своје мишљење и право да га изнесем. И зато сам запрепашћен да Н1, за коју сам био уверен да је у највећем броју случајева слободна телевизија, има идеју да ми саопштењем које су пустили поводом мог гостовања ускраћује то право“, навео је Вујошевић.

Он је додао да је мишљење изнео у намери да се стање у опозицији поправи и да је запрепашњен инсинуацијама да је његову изјаву диктира режим.

„Још једном – шокиран сам несразмерном, анксиозном и агресивом реакцијом телевизије Н1 на моје гостовање“, навео је Вујошевић.

Н1: У тврдњама Душка Вујошевића нема ни трунке истине

Н1 већ скоро пуних девет година свакодневно доказује да је независна медијска кућа, посвећена одговорном и професионалном извештавању.

Наши новинари имају слободу да истражују и извештавају о свим темама од јавног интереса, без страха од цензуре или притиска. И није непознаница да смо управо због тога на удару различитих актера, који ширењем неистина покушавају да униште наш углед.

Једна од тих кампања и сада је активна – ширење лажне информације о томе да лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас има власнички удео и утиче на теме којима се Н1 бави. Обе тврдње су лажне и без основа. Ипак, изјава кошаркашког тренера Душка Вујошевића је постала главна тема у таблоидима и медијима блиским владајућој странци, скоро као да је диктирана.

Јасно је да је ово ништа друго до свесна манипулација и ширење неистина.

Н1 је информативна платформа у власништву Унитед Медиа и део је Унитед Групе чији је већински власник инвестициони фонд БЦ Партнерс, што се може јасно и недвосмислено доказати путем доступних јавних извештаја и финансијских података. Драган Ђилас није никада, нити сада има власнички удео у нашој компанији, а апсолутно не постоји било какав утицај на уређивачку политику.

Политичари могу имати своје мишљење о нашем извештавању, али кључно је да немају моћ да утичу на садржај наших вести. И то важи, не само за Драгана Ђиласа, већ за сваког другог актера на политичкој сцени.

Заиста је време да једном за сва времена ставимо тачку на те чаршијске приче које имају за циљ да додатно узбуркају атмосферу. Окренимо се чињеницама и не допустимо да лажне теорије и трачеви срозавају интегритет новинарства.

Н1 остаје посвећен борби против лажних вести и наставиће да јавности пружа веродостојне информације и очува поверење своје публике, без обзира на овај и сличне покушаје да нас оклеветају и оскрнаве наш углед.