Прочитај ми чланак

ЗАШТО СЕРГЕЈ ЛАВРОВ заиста долази у Београд?

0

У тренутку када Брисел припрема терен за отварање нових поглавља, Београд се спрема за дводневну посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Фото:  Фотогалерея С.В.Лаврова - Министерство иностранных дел Российской Федерации

Фото: Фотогалерея С.В.Лаврова – Министерство иностранных дел Российской Федерации

У тренутку када Брисел припрема терен за отварање нових поглавља, Београд се спрема за дводневну посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин објашњава да ову посету треба сагледавати у позитивном контексту. Аналитичари оцењују да ће на столу бити кључне теме билатералних односа, али и да ће Лавров и те како бити заинтересован за причу о председничким изборима.

Нема везе са изборима

Доноси ли Москва у децембру изборно пролеће Београду?

За Андрићев венац то питање нема смисла. Како објашњавају у кабинету српског председника, ниједан од разлога сусрета Николића и Лаврова не треба доводити у везу са реизбором.

– Међудржавне посете се планирају дуго унапред и никада због унутрашње политике једне од земаља – наводе из кабинета.

Чињеница је да руски шеф дипломатије долази на састанак организације за црноморску економску сарадњу којом председава Србија. Па ипак, нико не сумња да ће његове поруке у Београду имати пре свега политички, а не економски, карактер.

Председнички избори тема која се не скида са дневног реда.

– Односно да ли ће постојати нека јасна порука и жеља кога Русија види као потенцијално пожељног кандидата чини се да се таква порука из Русије слала, а видећемо да ли таква порука бити саопштена у Београду – каже Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

Долази нам „глобални актер“

Медијске спекулације о разлозима посете Лаврова, руски амбасадор Чепурин објашњава речима да те приче имају везе с тим што је министар истакнута личност, не само руског руководства, већ да је глобални актер.

– Он активно учествује у процесима светских димензија. У том светлу ова посета је посебно важна и посебно интересантна, а мислим да је треба сагледавати у позитивном контексту. Нормално је што се састају наши министри спољних послова зато што су Србија и Русија блиске земље, а то одговара и основним документима на којима се заснива политика наших односа. Нема никаквих задњих мисли, налога – наводи Чепурин.

Ширење утицаја на Балкану

Није тајна да у последње време Русија све отвореније, супротно тежњи НАТО, говори о својој жељи да на западном балкану дође до обједињавања, стварања заједнице, војно неутралних земаља – Србије, ЦГ, БИХ и Македоније.

Како каже некадашњи дипломата Срећко Ђукић, већ дуже времена Београд и Москва нису претресали кључне теме билатералних односа, а Сергеј Лавров је права адреса за то

– Отуда и најаве да ће током ове посете бити разматрана сва чворна питања у односима од политике до економије, регионалне теме, Косово и енергетика – каже некадашњи дипломата Срећко Ђукић.

Подсећамо, Лавров ће боравити у Београду у тренутку када Брисел буде отварао нова поглавља са Србијом. Премијер Вучић није био расположен да нашироко говори о очекивањима од руске посете. Кратко објашњава – разговараће се о политичкој, економској и војној сарадњи.