Прочитај ми чланак

Зашто се председник Николић не осећа безбедно?

0
Томислава Николића

Председника Републике Србије Томислава Николића

(Глас Русије) 

 Како преносе београдски медији, позивајући се на изворе блиске кабинету председника Републике Србије Томислава Николића, он је огорчен на Министарство унутрашњих послова које оптужује за немар у обављању своје дужности чувања првог човека у држави, због чега има намеру да откаже њихово обезбеђење, а као последњи пример такве небриге је наведено да му нису чак ни заменили летње гуме на службеном аутомобилу, као и више других пропуста.

Наравно, одмах се поставља питање – како је то могуће, и ко је уопште безбедан, ако то није ни сам председник државе?

Наиме, како је речено, последња ургенција коју је Служба за обезбеђење председника Николића упутила Сектору Министарства унутрашњих послова за финансије, људске ресурсе и заједничке послове, односила се на неопходну замену пнеуматика са доласком зимских услова вожње, али то ипак није било учињено. Другим речима, ни након тог званичног захтева није ништа урађено по том питању, а из кругова блиских кабинету Томислава Николића је у медије стигла оптужба на рачун Министарства полиције да чак ни то није једина опструкција према председнику, већ се ради само о последњој у низу.

Иако се не наводи о којим другим опструкцијама је реч, можемо само да се присетимо неких других инцидената који су се тицали председникове безбедности, а који су већ пали у заборав, мада су својевремено били на ударним страницама београдских новина. Подсетимо, крајем прошле године се десило пресецање председничке колоне аутомобила, а за воланом службеног џипа који је узастопно налетао на пратњу Томислава Николића налазио се припадник Управе саобраћајне полиције.

Поменута информација је тада била и званично потврђена из ресорног Министарства полиције, а цео случај се догодио на аутопуту Београд-Ниш, којим се шеф државе запутио у своје родно село Бајчетину. Том приликом су потенцијалног нападача припадници обезбеђења упозоравали светлосним и звучним сигналима, и чак су му кроз прозор махали знаком „стоп“, али ништа од тога није спречило возача у џипу да одустане од пресецања колоне у којој се налазио председников мерцедес, због чега је обезбеђење морало и да репетира оружје. Напослетку, све се добро завршило, али се у јавности још дуго времена након тога водила расправа, да ли је у довољној мери и на прави начин обезбеђен председник Николић?

Иначе, ових дана је актуелна била још једна вест у вези председника Николића, с обзиром да му је у званичној посети био председник руског удружења бајкера, познатих у целом свету под именом „Ноћни вукови“.

Ради се о томе да је Александар Залдастанов, са надимком Хирург, био присутан на недавном свечаном потписивању уговора Јужни ток у Београду, а том приликом се састао и са Николићем, када му је у име „Ноћних вукова“ поклонио кожни мотоциклистички прслук који са десне стране има грб Русије, а на левој страни државни грб Србије, а упечатљива фотографија на којој Николић носи тај прслук, могла се видети на страницама многих новина. Штавише, председник „Ноћних Вукова“ је позвао Николића на велико окупљање бајкера које ће се одржати следећег лета у Волгограду, некадашњем Стаљинграду, поводом 70 година од чувене битке, а позив је образложио речима да му се Николић учинио „као човек који воли Русију и осећа везу са њом“.

Дакле, након тавог срдачног сусрета са познатим бајкером који је цео живот провео на точковима, може се с правом претпоставити да би председник Томислав Николић пре добио зимске гуме за свој службени аутомобил, и то на поклон, само да се обратио руским и српским мотоциклистима из „Ноћних Вукова“, уместо Министарству унутрашњих послова, које то није учинило чак ни након званичног захтева. Када се то узме у обзир, онда је разумљиво огорчење шефа државе што га, између осталог, и даље возе са летњим гумама, за шта је узгред буди речено, казна за службена лица целих 800.000 динара или запањујућих 7.000 евра.