Прочитај ми чланак

Зашто је Вучић прећутао Орбанов „поход“ на Србију?

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пре три дана, након састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном, да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји у свим сферама и захвалио се на подршци Србији на европском путу. Међутим, поставља се питање колико у концепт "најбољих односа" улази мапа Мађарске која садржи део Војводине, а коју је прошле недеље на свом Фејсбук профилу "презентовао" Орбан, чиме је изазвао бурна негодовања Хрватске и Румуније, чије је територије "узео". Наши званичници, пак, нису реаговали!

Председник Покрета за преокрет и члан Савеза за Србију Јанко Веселиновић сматра да је ово потез налик „акту велеиздаје“, али и да би Вучић „да му остане парче земље на ком би сместио своју фотељу, ризиковао и територију и своје грађане.“


Веселиновић такође додаје да до ове посете не би дошло уколико би се поштовао Устав Републике Србије.

– Председник државе као и сви други органи дужни су да чувају територијални интергитет Републике Србијје. У том смислу, Вучић је овом посетом још једном погазио и Устав и показао да му територија не значи ништа, већ да му је битно одржање просте власти – навео је Веселиновић за Директно.рс, додајући да би између Војводине и Косова као „адута“ Александра Вучића могла да се направи паралерла.

– Као што му је Косово улог за одржање на власти, тако му је и Војводина на неки начин једна од могућности да остане на власти, јер као што је спреман да преда Косово, немам сумњу да би дао и Војводину – закључио је Веселиновић.

Политички Аналитичар Драгомир Анђелковић, пак, у потезу премијера Мађарске не види ништа спорно. Како каже у изјави за Директно.рс, ради се о историјској мапи која подсећа на историју и идентитет једне државе и народа, и да у њој не треба видети било какве претензије према суседним земљама.

– То је историјска мапа круне Светог Стефана која представља подсећање на то каква је Мађарска некада била и не ради се ни о каквој новој мапи. Као што је недавно на македонским маркама штампана мапа неке фиктивне Хрватске која никад није ни постојала. Значи, она чак није била ни НДХ, него фиктивна Хрватска – велика Хрватска, са Санџаком, Бачком и Босном и Херцеговином – истиче Анђелковић.


Подсетимо, Хрватска и Румунија упутиле су протестну ноту одмах након објављивања поменуте мапе.

– Овде се ради о историјској мапи где Орбан, у складу са својим политичким опредељењем, подсећа на то каква је некада била држава Мађарска, али из тога не треба изводити негативне закључке и тражити политичке тенденције да би био угрожен суверенитет околних земаља. То је исто као да ми објавимо мапу Душановог царства и ја не видим зашто у српским институцијама не би била истакнута та мапа, или мапа Србије из неких периода кад је била већа, јер тиме подсећамо на свој идентитет и на оно шта смо и ко смо – закључио је Анђелковић.