Прочитај ми чланак

ЖАРКО КОРАЋ: Војислав Шешељ брука Србију

0

"Војислав Шешељ прави проблеме Србији, ово што је поцепао заставу Хрватске приликом посете, то је штета за Србију. Он брука земљу, он је слика Србије из деведесетих, која, нажалост, још егзистира, он је реликвија прошлости", сматра Жарко Кораћ.

Председник СРС Војислав Шешељ посетио је прошле недеље у затвору осуђене убице премијера Зорана Ђинђића и том приликом је поручио да тражи да се обнови поступак суђења за убиство.

Адвокат породице Ђинђић Рајко Даниловић каже да наступ Шешеља није правно заснован, али да то њему није ни циљ. Шешељ, наводи Даниловић, је егзибициониста и користи сваку прилику да покаже да је политички жив.

„Не само да не може да буде адвокат у овом предмету, јер то може само професионални адвокат, и да може да буде адвокат тај предмет је прошао све инстанце и утврђено је ко је убио Ђинђића. Има нешто што није утврђено, то је политичка позадина, њега то не интересује, али би позадина могла да се заинтересује за Шешеља“, каже Даниловић.

За њега су убице премијера хероји, Шешељ је пријатељ убица Зорана Ђинђића, сматра народни посланик Жарко Кораћ.

„Шешељ је на првој конференцији по повратку из Хага рекао да је задовољан што је Ђинђић убијен, друга чињеница утврђена је да је одржавао односе са Душаном Спасојевићем и са Земунским кланом, дао му је плац за вилу, Шешељ се кришом састао са Спасојевићем, на митингу пре одласка Шешељевог у Хаг он и Томислав Николић су рекли и друг Тито је храмао пред смрт, он је вероватно знао за убиство…шта да очекујете од њега“, каже Кораћ.

Адвокат Даниловић додаје да је Шешеља „закачила“ истрага, али да је он, како каже, побегао у Хаг, јер хашки оптуженици не могу да буду испитивани у Србији.

„Био је у блиским односима са Земунским кланом, а Ђинђића је убио Земунски клан са ЈСО, током самог суђења Шешељ је давао изјаве да се радује што је Ђинђић убијен, он сматра да постоје издајице које заслужују да буду убијене. Није могућа ревизија пресуде, он није меродаван да је покреће, они који су осуђени на 40 година могу да покрену ревизију, ако имају неке нове чињенице, а немају… Иницјативу Шешеља треба гледати као његову жељу и егзибицију и да буде у пажњи јавности“, додаје Даниловић.

Жарко Кораћ наводи да га је погодило што није било реакције државе на Шешељеве изјаве, додајући да му је требало одговорити.

„Рећи да је Шешељ умешан у убиство, он је говорио о крвавом пролећу, он је човек који је добио пресуду у Хагу, он је умешан у убиство, али није било доказа и није се ни нашао на оптужници. Има индиција да је он умешан, прави од убиства премијера један шоу. Ја бих то назвао правим именом – лешинарење, на лешу правите каријеру. Ко ће да гласа за то, чак и они који не воле Ђинђића не могу да буду за то. Ако је ово нешто за шта ће неко гласати, онда могу да кажем свака вам част. То је мутан човек у сваком погледу, трпећемо то што је прешао цензус“, каже Жарко Кораћ.

Он сматра да Шешељ својим понашањем прави проблеме Александру Вучићу, али да због специфичне природе њиховог односа, Вучић има отпор да реагује на њега.

„Како је могуће да је он некоме у Србији симпатичан, имате неспособност Србије да се суочи с прошлошћу, Шешељ подсећа људе како су изгледале деведесете. Он се диви убицама, који нормалан човек се диви убицама, није он случајно изабрао Легију и Звездана. Он је наша срамота, док буде у политичком животу свима ће образи да бриде од тога што ради“, сматра Кораћ.

Рајко Даниловић додаје да политичка позадина убиства Ђинђића није истражена, да је било идеја да се то истражи и да би онда могло да дође до допуне процеса.

„Постоји кривична пријава да се то истражи, Срђа Поповић је поднео ту пријаву и ми смо имали обећања да че се то истзражити. Ако би се испитивала, један од кандидата би био Шешељ“, навео је Даниловић.