Прочитај ми чланак

Западне дипломате предлажу измештање шиптарског споменика

0

Западне дипломате предложиле албанским политичким партијама у Прешеву да преместе споменик прпадницима ОВПМБ из центра града, пише Данас. Лидери Албанаца подељени по том питању, наводи лист.

Дипломатски представници западних земаља предложили су политичким партијама Албанаца у Прешеву да из центра тог места на другу локацију сами преместе споменик припадницима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медведе, пише дневни лист Данас.

Лист Данас, позивајући се на дипломатске изворе, пише да је идеја западних дипломата да се тако спречи интервенција државних органа Србије, који су најавили да ће до 17. јануара, за када су у Бриселу заказани преговори Београда и Приштине, спорни споменик бити уклоњен „милом или силом“.

Дипломате су предложиле и да Национални савет Албанаца „хитно усвоји предлог изгледа заставе албанске националне заједнице на југу Србије“, како би се избегло досадашње истицање заставе Албаније на скуповима, а у складу са важећим законом о Националним мањинама.

Седница 65 одборника албанске националне заједнице из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа заказана је за суботу, 12. јануар. Какао наводи Данас, очекује се да ће одборници расправљати и о предлогу западних дипломата.

Лист пише да представници Албанаца нису јединствени о том питању и цитира изјаву Јонуза Муслијуа, председника Покрета за Демократски Прогрес (ПДП), који предводи и Организацију ветерана ОВПМБ на југу Србије и који је рекао да споменик „сасвим сигурно“ неће бити уклоњен из центра Прешева.

„Проблем је решен и немојте очекивати да ће споменик бити уклоњен. Међународне дипломате морају да схвате да поштујемо припаднике нашег народа који су се борили у редовима ОВПМБ, желећи слободу људима на југу Србије“, рекао је Муслију.

Председник Демократске уније долине (ДУД) Скендер Дестани није искључио могућност компромиса, који би, како је рекао, добро дошао свим, осим радикалним политичким елементима.

Потпредседник Партије за демократско деловање (ПДД) Шаип Камбери је рекао да је став те партије да споменик у Прешеву остане тамо где јесте и да за сада нема никакве компромисне варијанте о његовом измештању.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да би споменик у Прешеву требало „срушити у сред бела дана“, а премијер Ивица Дачић да ће споменик бити уклоњен „милом или силом“.

Николић и Дачић су позвали Албанце да сами уклоне споменик.

 

(Танјуг)