Прочитај ми чланак

Запад брине воjна сарадња Србиjе и Русиjе

0

putin moskva 52274-1

БEOГРAД – Професор ФПН Иво Висковић сматра да jе посета премиjера Aлександра Вучића Mоскви почетак jедне нове фазе у односима, а од Запада у првом тренутку очекуjе не баш добронамерну реакциjу на jачање воjне сарадње Србиjе и Русиjе.

Професор и бивши дипломата каже у интервjуу Танјугу да да у билатералним односима посета Mоскви има неспорно велики значаj, да такве посете на наjвисем нивоу увек даjу резултат и уверен jе да ће ова свакако бити почетак jедне нове фазе у односима две земље.

За њега jе, каже, у овом тренутку наjважниjе како ће Запад реаговати на поруке коjе су стигле из Mоскве, jер се, како обjашњава, догодило нешто што jе у овом часу за њих изузетно деликатно а то jе jачање воjне сарадње између Србиjе и Русиjе.

„У тренутноj кризи у међународним односима, коjа влада између Запада и Русиjе, то сигурно неће бити у првом тренутку добронамерно  примљено и jа се боjим да ће бити доста неповољних коментара за jедно време“, предвиђа Висковић.

Додаjе, међутим,да jе задатак политике да обjасни шта се десило и да стога веруjе да ће наша дипломатиjа и наш државни врх имати врло скоро контакте са западним државницима и, у наjмању руку с њиховим амбасадорима овде у Београду, те да ће бити сасвим jасно обjашњено шта jе била намера и шта су резултати посте.

Висковић сматра значаjним и како ће посета бити примљена у региону, и у том смислу очекуjе да ће набавка наоружања из Русиjе посебно пажљиво бити третирана код наших комшиjа. Oн jе, каже, уверен да смо у jедном доста неприjатном часу морали нешто учинити зато што се  ситуациjа нагло искомпликовала и то, како тврди, без наше воље и нашег учешћа.

„С jедне стране избеглицка криза, а с друге нестабилност у поjединим земљама довели су до тога, као што jе познато, а председник владе jе то недавно jавно оценио, да ми сматрамо да jе ситуациjа у региону дестабилизована и да пажљиво морамо видети какве су могуће последице за нашу земљу“, навео jе Висковић додаjући да jе лично ниjе тако озбиљном видео ситуациjу, мислећи да jе „мало боље“, те да ниjе неопходно да се иде ка jачању наоружавања.

Закључуjе, међутим, да jе очигледно процена државног врха да jе дестабилизациjа толико озбиљна или опасна да се мора предупредити и таквим мерама као што jе стављање на знање да смо способни да се бранимо и да нас нико не сме угрозити ни на коjи начин.

И Брисел одговоран за споразум о ЗСO

Висковић очекуjе да се након благе реакциjе Брисела на намеру Приштине да одбаци споразум о ЗСO, огласи неко од функционера EУ, коjа jе такође одговорна за реализациjу споразума, и поручуjе да би уколико се то што jе Приштина наумила и спроведе – Србиjа била преварена.

На констатациjу да благе реакциjе међународних званичника грађани Србиjе по правилу схватаjу као примену дуплих аршина, а доживљаваjу као неправду, Висковић за Танјуг каже:

„Не само да jе неправда, то jе нешто што jе просто недопустиво у међународним односима. Постоjи принцип коjи се обично цитира у свом латинском облику, пацта сум серванда, уговори се мораjу поштивати, споразум из Брисела jе уговор коjи су две стране закључиле после заиста тешких преговора. И када га jедна страна спроводи а друга у наjосновниjем садржаjу доведе у питање онда се поставља дилема да ли се ради о понашању коjе jе државнички одговорно и коjе се са стране међународне заjеднице може прихватити, односно толерисати“.

Висковић, наиме, као благ оцењуjе одговор Брисела у овом случаjу, мада примећуjе да „EУ нема баш често обичаj да се оштрим речима осврће на неке догађаjе изузев кад њима то одговара“.

У jавности jе, међутим, како каже, потпуно jасно да такви потези апсолутно остављаjу утисак политике двоструких аршина, а у овоj ситуациjи то значи да се на jедан начин оцењуjу потези Србиjе а на други, много блажи, потези Приштине.

„У том смислу мислим да ниjе добро што нису jаче реаговали, мада веруjем да ће уследити дипломатска акциjа и да ће они преко дипломатских извора утицати на Приштину да се ова одлука опозиве“, очекуjе Висковић.

Jер, како каже, довести у питање сам споразум слањем пред Уставни суд значи изигравање тог споразума, а онда Србиjа нема никакву обавезу да такав споразум поштуjе, чиме се, додаjе он, враћамо тамо где смо били много давно и што смо превазишли уз много напора.

Висковић мисли да то никоме у међународноj заjедници не одговара, а упитан коjа jе порука Београду на такво поступање Брисела, каже да jе то већ видљиво из изjаве премиjера и других чланова владе, а та jе порука: „Mи ћемо се заиста потрудити да се то спречи на сваки могући начин“.

Tо подразумева првенствено ургирање код саме EУ, односно њених представника коjи су за ту област задужени, jер EУ jе не само гарант споразума него jе била учесник, jедва врста посредника, медиjатора у свему томе и не може се избећи њихова одговорност, наводи Висковић.

EУ, уверен jе, мора на неки начин да се укљуjучи и да jасно стави Приштини до знања, као што jе то већ преко портпарола „благо речено“.

Висковић, наиме, веруjе да ће осим портпарола и неко од функционера EУ рећи да се споразум не може ни на коjи начин довести у питање, jер би то значило да би сваки следећи споразум био потпуно бесмислен.

„Нисам сигуран колико брзо и колико оштро ће они то учинити, вероватно мало тактизираjући око овога што се догодило током посете (Вучића Mоскви), али све у свему мислим да се то мора урадити jер сви зрели политичари, дипломате када рационално процењуjу ситуациjу схватаjу колико би било опасно да ово што jе сада учињено у Приштини се заиста и спроведе“, каже Висковић.

Tо би, закључуjе, значило jедну врсту преваре Србиjе, а да после тога „нико не би могао очекивати да Србиjа настави беневолентно да се и даље упушта у компромисе док ће друга страна те договоре изиграти“.

(Танјуг)