Прочитај ми чланак

Захарова: Шмит није високи представник у БиХ, то место је две године упражњено

0

Питање о правном статусу Кристијана Шмита треба задати миграционим властима БиХ, у којој се периодично појављује, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Питање о правном статусу Кристијана Шмита треба задати миграционим властима БИХ, у којој се периодично појављује, каже за РТ Балкан портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, одговарајући на питање наше редакције зашто УН избегавају да одговоре српској чланици Председништва БиХ Жељки Цвијановић, која је затражила од генералног секретара УН Антонија Гутереша одлуку Савета безбедности УН о именовању Кристијана Шмита на функцију високог представника у БиХ.

„Као стални члан Савета безбедности УН и члан руководећег комитета савета по испуњавању Договора о миру у БиХ 1995. године, ми знамо да Кристијан Шмит није био, нити је сада, високи представник у БиХ. Место је упражњено већ две године“, казала је Захарова.

Руска званичница је истакла да је УН-у је одлично позната процедура избора на ту високу међународну функцију.

„Дејтонски споразум је установљен резолуцијом Савета безбедности 1995. године. Одлука тог органа у процесу ротације Високог представника има одлучујући карактер. Морам још једном да напоменем да Савет безбедности није доносио никакве одлуке у вези са Кристијаном Шмитом“, нагласила је.

Према њеним речима, из ових чињеница следи једноставан и логичан закључак да то чиме се грађанин Немачке Кристијан Шмит самовољно бави у Босни и Херцеговини нема и не може да има никакве везе са реализацијом Дејтонског споразума у БиХ из 1995 године.

„Различите инцијативе које износи законодавни апарат Високог представника јесте очигледна самовоља са свим правним последицама које проистичу из тога. Видимо да се здраве политичке снаге у БиХ тако и према томе и односе. У руском језику, постоји сјајан назив за некога као што је Кристијан Шмит – самозвани“, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова.