Прочитај ми чланак

Заев поднео оставку: С. Македонија формира Пржинску владу

0

Скопље -- Премијер Северне Македоније Зоран Заев јутрос је потписао оставку да би у току дана могла да буде формирана техничка влада за спровођење избора.

„Влада ради од 8.30, потписао сам оставку, у скалду са договором (за изборе) и Законом о влади. Верујем да ће веома брзо да стигне у палралмент чиме може да почне процедура за избор прелазне владе“, рекао је Заев.

Foto: AP

Заев, после две године и седам месеци на премијерској фунцији, оставку подноси да би била формирана техничка влада која ће припремити ванредне парламентарне изборе 12. априла, у складу са договором лидера водећих странка након што Северна Македонија у октобру трећи пут није добила датум за почетак преговора са ЕУ.

Након што парламент усвоји оставку Заева, шеф државе Стево Пендаровски даће мандат за формирање техничке владе министру унутрашњих послова и потпредседнику СДСМ Оливеру Спасовском да би парламент до поноћи потврдио нови кабинет у којем опозиција има два министра и три допунска заменика министара.

Према такозваном „пржинском моделу“, који је први пут примењен 2016, техничка влада се формира 100 дана пред изборе и у њој опозиција има министра поције и минстра за рад, као и допунске заменике министара за финасије, пољоприверду и за администрацију.