Прочитај ми чланак

Задужуј се, па удри по народу! Ђедовић-Негре-Хандановић: Мора скупља струја!

0

Неопходно је да дође до поскупљења струје и то пре нове године, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Нагласила је и да је за социјално угрожене грађане обезбеђено три и по пута више средстава у буџету да би, када дође до повећања цена струје и гаса, могли да остваре попуст.

„Поскупљење струје је у преговорима, мислимо да ће бити неопходно да свакако буде пре нове године. Настојаћемо и ове године да цена струје расте што је мање могуће, али је корекција потребна зарад дугорочне стабилности нашег енергетског система“, рекла је Дубравка Ђедовић за Тањуг, преноси РТС.

Истакла је да је Србија што се тиче енергената спремна и за ову зиму и да има довољно резерви и ако би дошло до нечег непредвиђеног, како би грађани и привреда могли да се осећају сигурно.

Подсећа да су цене струје и гаса биле на ниском нову деценијама и да је то неодрживо у толико дугом року.

„Наш задатак је да повећамо инвестициона улагања, а за то је потребно да компаније боље послују да могу да финансирају инвестиционе пројекте“, рекла је министарка.
„Циљ је да имамо најнижу или међу најнижим ценама струје и гаса у региону“

Навела је да је држава много помогла енергетским предузећима прошле године и да наставља да прати ситуацију.

„Због одређених обавеза које смо преузели у аранжману са ММФ-ом, мораћемо да пратимо и цене струје и гаса и да их стабилизујемо, да не угрозимо ни привреду ни грађане, да омогућимо енергетском сектору и компанијама да буду стабилне, да спроведемо преко потребне инвестиције у енергетском сектору, које се процењују на 15 милијарди евра у наредних 10 до 12 година“, рекла је Ђедовић.

Циљ нам је да имамо најнижу или међу најнижим ценама струје и гаса у региону. То смо успели да урадимо прошле године када су цене расле и преко 100 одсто, 120 и 130 одсто, као у Северној Македонији и Румунији, додала је.

Нагласила је да је држава гледала да цене прошле године расту што је мање могуће. Подсетила је да су надлежни вредно радили и прошлог лета када је била криза и да смо успели да презимимо без потешкоћа.

„Циљ нам је да се припремимо и за ову зиму и на томе смо радили, пре свега када је реч о резервама гаса. Имамо 645 милиона кубних метара гаса, што у Србији у складиштима што у Мађарској, што је довољно, ако гледамо просечну потрошњу, за 40 до 50 дана, ако би дошло до поремећаја на тржишту“, нагласила је Ђедовић.

„Неопходно да се осећамо безбедно и да имамо довољно залиха“

Добра ситуација је, како каже, и када је угаљ у питању, јер на депонијама имамо 1.900.000 тона, што је довољно за 20 дана производње електричне енергије и да све стане и да буде колапс, а што се не очекује.

Указала је да је у условима енегетске кризе, каква је у Европи, одговорно и неопходно да се осећамо безбедно и да имамо довољно залиха.

Према њеним речима, и када је реч о нафти и нафтним дериватима укупне резерве су на 91 одсто просечне потрошње.

Цене енергената су још стабилне, рекла је министарка и подсетила да смо били сведоци да је цена нафте расла, али се задњих дана стабилизовала на 85 долара по барелу. Била је, како каже, више од 90 и 95 долара прошле јесени. Њено кретање зависи од Украјине, тога како ће производња тећи, каква ће бити потражња у Кини…

Цена струје је релативно стабилна на 100-110 евра по мегават часу, рекла је Ђедовић и подсетила да је била и преко 600 у неком моменту прошле године.

Цена гаса је, како додаје, прилично стабилна – 370 евра за хиљаду метара кубних гаса, а прошле године је била и преко 3.000.

Све то, према њеним речима, говори да се тржиште стабилизовало. Навела је и да Европа има попуњене залихе гаса неких 90 одсто.

„Важно да најугроженији грађани остваре статус енергетски угроженог купца“

На питање шта ће бити са социјално угроженим грађанима, каже да је за њих обезбеђено три и по пута више средстава у буџету баш због тога „ако и када“ дође до повећања цена струје и гаса, како би могли да остваре попуст за струју и грејање до 50 одсто.

Према њеним речима, важно је да најугроженији грађани остваре статус енергетски угроженог купца, а до сада их има 70.000 и да су у том циљу критеријуми побољшани и поједностављени.

„Апел је у свакодневном обиласку терена како да дођемо до најугроженијих да тај број буде бар дупло већи да људи могу да остваре попусте. Критеријуми су побољшани и поједностављени када су питању приходи, сеоска становништва, људи који су примаоци социјалне помоћи и туђе неге и помоћи, неге трећег лица, дечијег додатка, имају здравствене проблеме“, рекла је министарка.

То су, како каже, проширени критеријуми да би што више људи остварило то право које је преко потребно због повећања цена, да их што више може да измири рачуне.

„Настојаћемо да обезбедимо још више средстава у буџету за те сврхе“, рекла је Ђедовић.