Прочитај ми чланак

Дан после избора стигли рачуни за струју, ново поскупљење

0

Само дан након избора, рачуни за струју коначно су почели да пристижу на адресе потрошача. Оно што ове рачуне разликује од претходних јесте то што су они већи, јер је струја поскупела за 9,28 одсто - и то трећи пут ове године, па у односу на крај 2022, потрошачи ће овог месеца морати да издвоје и значајно више новца него прошле године.

Потрошачи у Србији добили су рачуне тек након избора који су се одржали у недељу, а апсолутно сваки рачун садржи нове цене електричне енергије – 9,28 одсто више него пре само месец дана. Ово је заправо чак трећи пут од почетка ове године да електрична енергија поскупљује.

Примера ради, домаћинство које је од маја до новембра, дакле током месеци када струје није поскупљивала, трошило 350 киловат-часова струје, плаћало је до 4.780 динара, а рачун је варирао у зависности од тога да ли је електричну енергију трошило у јефтинијој или скупљој тарифи.

Ипак, пре само годину дана, пре таласа поскупљења струје, просечно домаћинство је за рачуне издвајало драстично мање новца.

Просечан рачун већи и за 1.300 динара

Што се тиче новембарских рачуна, они ће бити нешто више него претходни, јер је струја сада скупља за 9,28 одсто. Тако ће просечно домаћинство које троши 350 киловат-часова електричне енергије месечно, овог месеца морати да издвоји и до 5.150 динара само за струју.

У случају да се више струје троши ноћу него дању, рачуни свакако могу да буду нижи, јер је струја ноћу јефтинија. За домаћинство које, примера ради, троши 100 киловат-часова ноћу, а осталих 250 дању, рачун ће бити око 4.270 динара. Да цене струје у пракси ипак нису порасле само 9,28 одсто, најбоље показују стари рачуни, од пре само годину дана, пре него што је основна потреба свих домаћинстава, електрична енергија, поскупела чак три пута.

Рецимо, домаћинство са потрошњом од 350 киловат-часова, прошлогодишњи новембарски рачун платило је до 3.845 динара, и то уколико је струју трошило само током дана, када је струја скупља. Ако је, примера ради, 100 киловат-часова утрошено ноћу, а преосталих 250 дању, рачун је тада био 3.175 динара.

Дакле, када се тек пристигли рачуни упореде са прошлогодишњим, види се да разлика иде и до 1.305 динара. У зависности од тога да ли се више струје трошило дању или ноћу, рачун је сада, у односу на лане, већи и за 35 одсто.

За потрошаче већи рачуни, за раднике једнократна помоћ

Електропривреда Србије је, иначе, током прошле године, пре три поскупљења струје, имала губтике од чак 72,6 милијарди динара, односно око 620 милиона евра, како се наводи у финансијском извештају. А у односу на годину дана раније, губици су увећани за чак 492 милиона евра.

Ипак, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић само неколико дана пред изборе рекла је да ће у 2023. ЕПС остварити „највећи приход у последње две деценије“, а поводом тога, најавила је да ће сви запослени у ЕПС-у и ПроТенту уз децембарску плату добити једнократну помоћ од по 20.000 динара.

Имајући у виду да је према званичним подацима у ЕПС-у запослено 20.008 људи, испада ће у сврху „захвалности запосленима“ бити исплаћено више од 400 милиона динара, односно око 3,41 милиона евра.

За запослене у ПроТенту, којих према званичним информацијама има 7.340, биће исплаћено приближно 147 милиона динара, дакле 1,25 милиона евра.